Política

L'euroescèptic Llei i Justícia venç a Polònia

Amb un discurs antiimmigració, posa fi a una dècada de governs liberals

L'euroescèptic Llei i Justícia (PiS) s'hauria imposat en les eleccions legislatives poloneses celebrades ahir amb un 39,1% dels vots, segons un sondeig difós per la cadena de televisió TVN24 just després de tancar els col·legis electorals. El partit Plataforma Cívica, que feia vuit anys que era al capdavant del govern, passaria a ser segona força amb un 23,4% dels sufragis.

Les eleccions poloneses se segueixen amb gran interès per la Unió Europea. Amb un discurs antiimmigració, en contra de l'adhesió a l'euro o l'acollida de refugiats, sembla que el partit nacionalista i catòlic hauria atret els ciutadans més desafavorits. La seva candidata a primera ministra polonesa és Beata Szydlo, una etnòloga de 52 anys, a qui s'atribueix la modernització de la imatge del partit, i és que en poc temps ha aconseguit una gran popularitat. Les aliances estan obertes perquè es necessiten 231 diputats per governar i des de la Polònia postcomunista cap partit els ha aconseguit. El PiS podria disposar del suport per a la investidura de Pawel Kukiz, un rocker que lidera un partit protesta, o l'ultraconservador Janusz Korwin-Mikke, i fins i tot s'especula amb una aliança amb el Partit Camperol (el PSL, fina ara soci de Plataforma Cívica).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia