Política

La guerra a Síria trenca el Labour

Corbyn fa front a una revolta davant la decisió de bombardejar Estat Islàmic

Cameron pressiona a fons, conscient que el debat afebleix l'oposició

Les ferides que la guerra de l'Iraq va provocar dins del laborisme britànic, aleshores al govern i controlat pel premier Tony Blair, semblen reobrir-se dotze anys després i amenacen de provocar una crisi que pot destruir l'autoritat moral i també la política de Jeremy Corbyn, cap escollit fa només tres mesos. La petició feta dijous per David Cameron, primer ministre conservador, de demanar el suport dels Comuns per iniciar les operacions de bombardeig de posicions d'Estats Islàmic (EI) en territori de Síria n'és la causa.

Ahir al matí, hores després que el govern a l'ombra de Corbyn ajornés fins dilluns la decisió sobre quina posició adoptar en una hipotètica deliberació impulsada pel govern per anar a la guerra a Síria ­–votació que només tindrà lloc si Cameron té assegurada la victòria–, i també hores després que Corbyn s'adrecés per carta als seus parlamentaris dient-los que s'hi oposa, el ministre d'Afers Estrangers a l'ombra, Hilary Benn, s'hi va expressar a favor.

Corbyn assegurava en el seu escrit: “No crec que l'actual proposta del primer ministre de fer atacs aeris a Síria protegeixi la nostra seguretat i, per tant, no hi puc donar suport.” Però els atemptats de fa dues setmanes a París han fet variar prou la percepció de l'opinió pública sobre la conveniència o no d'unir-se a França i la resta d'aliats en les operacions contra EI. Cameron ho sap, sap també que el tema afebleix els laboristes, i tracta de matar dos pardals d'una perdigonada. Ahir, des de Malta, on és per a la reunió bianual de la Commonwealth, afegia pressió a l'oposició instant “els dos costats de la cambra a fer el que és correcte”; és a dir, aprovar els bombardejos sobre EI a Síria. De fet, Cameron té pràcticament assegurat el sí gràcies als seus diputats, a diferència de fa dos anys. Aleshores ja va buscar el suport del Parlament per atacar EI a Síria, però aleshores, sense majoria absoluta, fins i tot una trentena de diputats conservadors s'hi van negar. Ara la situació és molt diferent, també perquè Cameron dóna garanties que no hi haurà en cap cas botes britàniques sobre el terreny. No es repetirà un Iraq II. En principi, perquè qualsevol operació militar és sempre una caixa de Pandora.

El debat, i el gran nombre de veus dins del laborisme que s'han aixecat per discrepar de la del seu líder, mostren, tanmateix, la gran feblesa de Corbyn, atrapat entre l'espasa i la paret. Si dilluns el govern a l'ombra laborista no dóna llibertat d'acció en la hipotètica votació, Corbyn pot trobar-se que diversos membres del seu equip optin per dur-li la contrària, i no tenir cap intenció de dimitir del càrrec, com ahir afirmava Hilary Benn. Altres diputats laboristes de segona fila ja indiquen que tal circumstància seria insostenible, i parlen de dimissió. Però de la de Corbyn. En dues setmanes, la crisi dels refugiats que arriben a Europa des de Síria ha quedat arraconada al Regne Unit. De moment, només es parla de si cal bombardejar Síria o no. Bombes que esclataran també entre les bancades laboristes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona