Política

Aràbia Saudita executa 47 persones per terrorisme, entre elles un clergue xiïta

La mort d'Al-Nimr genere les crítiques entre la comunitat xiïta de països àrabs com l'Iran, l'Iraq i Bahrain

Un total de 47 persones han estat executades aquest dissabte en diverses províncies d'Aràbia Saudita per pertànyer a grups terroristes i perpetrar atemptats al país, entre les quals hi ha el clergue xiïta dissident Nimr Baqir Nimr.

Segons ha informat el Ministeri d'Interior saudita, els executats són en la seva majoria de nacionalitat saudita, excepte un egipci i un txadià.

Els càrrecs inclouen també l'adopció i promoció de la ideologia takfiri (extremista sunnita), l'assassinat, el segrest, la fabricació d'explosius i la possessió d'armes, entre d'altres.

Alguns dels atacs imposats als condemnats són els registrats contra diversos complexes residencials de Riad el 2004 i contra seus d'empreses petrolieres a la província d'Al Jabar el 2005, on hi va haver diversos morts. També els atemptats contra el Ministeri d'Interior i les seus de les forces d'emergències el 2005 o l'atac contra el consolat nord-americà a Yeda aquest mateix any, en què van morir quatre persones.

El clergue executat aquest dissabte va ser sentenciat a la pena capital per desobeir les autoritats, instigar a la violència sectària i ajudar cèl·lules terroristes.

Al Nimr va ser detingut el juliol del 2012 per donar suport als disturbis contra les autoritats saudites que van esclatar el febrer del 2011 a la província d'Al Qatif, a l'est del país i de majoria xiïta.

La seva condemna a mort va aixecar un fort malestar entre la comunitat xiïta saudita i va ser també criticada per importants aiatol·làs de l'Iran, la potència xiïta rival d'Aràbia Saudita.

Crítiques de l'Iran

L'Iran ha condemnat enèrgicament l'execució d'Al-Nimr i ho ha considerat una “mostra de profunda imprudència i irresponsabilitat” de govern de l'Aràbia Saudita.

L'execució ha provocat enfrontaments entre manifestants i policies a Bahrain i ha rebut les crítiques de dirigents xiïtes de diversos països.

Les reaccions a l'execució d'Al-Nimr no s'han fet esperar entre la comunitat xiïta de països àrabs com el Líban o l'Iraq, fet que ha intensificat les ja creixents tensions sectàries.

A Bahrain els xiïtes han sortit al carrer en diverses localitats després de la pregària del migdia per protestar contra l'execució, fet que ha derivat en enfrontaments amb les forces de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona