El govern espanyol evita donar suport a la petició de la Generalitat d'anul·lar el judici a Companys

El govern català està sol amb la sol·licitud formal d'anul·lació de la sentència dictada per un tribunal franquista contra el president de la Generalitat republicana Lluís Companys. L'executiu espanyol dóna per finalitzada la seva intervenció en el cas amb el document de reparació que dimarts van lliurar el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, i el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, a la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, a Mèxic. I ahir la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, va evitar donar suport a l'acord de govern pres dijous, coincidint amb el 69è aniversari de l'afusellament del president màrtir, en què s'insta el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde Pumpido, a través de la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, a interposar un recurs de revisió al Tribunal Suprem perquè anul·li el judici sumaríssim a Companys. L'executiu estatal «no té res a dir» sobre la petició de la Generalitat i considera que la qüestió queda exclusivament a les mans del poder judicial. L'Estat «respecta els terminis i els procediments judicials», va afirmar la vicepresidenta espanyola, i va afegir-hi que respectaran la decisió que prengui la justícia.

L'acord del govern

En l'acord aprovat dijous pel govern català, solemnitzat per José Montilla amb una declaració institucional, s'assenyalava que el poble català «encara reclama un últim gest» per honorar el president Companys, que és l'anul·lació del seu judici.

LA FRASE

MARÍA T. FERNÁNDEZ DE LA VEGA
vicepresidenta espanyola
«La família de Companys ha rebut el reconeixement i se'l mereix, la resta és un tema que està pendent dels tribunals i el govern no hi té res a dir»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona