Política

El primer a provar sort

Rajoy talla els rumors sobre una renúncia i assegura que demanarà al rei que li faci confiança per intentar formar govern

El monarca tanca avui els contactes amb els dos aspirants a ocupar la presidència

El president espanyol admet que té l'agenda “molt lliure”
En Comú repta el PSOE a acceptar discutir sobre el referèndum

Assumir el fracàs és difícil, però algú ha de ser el primer. I Mariano Rajoy ha volgut deixar clar que se sent amb forces per fer-ho. La investidura del dirigent conservador està abocada al desastre, però això no evita que el candidat del PP hagi de passar al davant i s'empassi el gripau de quedar sol al Congrés amb els únics vots del seu partit. Després de moltes especulacions sobre què farà el rei Felip VI quan acabi la tanda i hagi constatat la feblesa numèrica del popular, el monarca es va encarregar de traslladar a un dels seus interlocutors d'ahir al matí –el portaveu de Compromís, Joan Baldoví– que la seva intenció és seguir l'ordre lògic i proposar com a primera opció per a la investidura Rajoy, si no és que el candidat hi renunciï explícitament. De forma simultània, portaveus de la direcció popular van fer públic que el president en funcions en cap cas té intenció d'amagar el cap sota l'ala i, davant d'això, avui demanarà al rei ser el primer a sotmetre's a l'escrutini de l'hemicicle. “Rajoy té dret al fracàs”, reblava ahir el portaveu d'En Comú, Xavier Domènech, després de passar pel despatx del monarca.

A poques hores que el rei doni el seu veredicte definitiu, la falta de contactes reconeguts entre les diferents formacions del Congrés és el que ha alimentat tota mena de rumors, fins al punt que a la tarda, tot i els desmentiments oficials del PP, s'insistia en la possibilitat que Rajoy fes un pas enrere per deixar que sigui Pedro Sánchez el que s'estavelli el primer. La tesi és que interessa que el PSOE hagi de negociar a corre-cuita amb els eventuals socis i, tenint present que el més calent és a l'aigüera, és probable que s'enfrontés a una investidura fallida.

Joc perillós

Pel que pugui ser, els socialistes van reaccionar ahir amb duresa davant un eventual escenari de renúncia de Rajoy, suggerint que és un joc molt perillós per a algú que aspira a revalidar la presidència. “Si no va al Congrés, millor que se'n vagi a casa”, exclamava Sánchez, mentre que el secretari d'organització, César Luena, insistia en l'argument que, si s'arronsa, l'única sortida possible és que dimiteixi. I no només ho pensa el PSOE, també alguns dirigents del PP –en privat– admetien que Rajoy en cap cas no podria demanar al partit que li fes costat si es va a un escenari de repeticions de les eleccions generals.

Davant les dificultats dels seus portaveus per aconseguir que es tallés aquest debat, Rajoy finalment va aprofitar un acte públic anit a Madrid per garantir que “evidentment” que presentarà la candidatura, perquè es veu “amb forces”, mentre carregava contra “l'espectacle poc edificant” que assegura que ofereix el seu contrincant del PSOE.

Sigui com sigui, cap dels portaveus que des de dilluns han passat per La Zarzuela –avui només queden Pablo Iglesias, Sánchez i Rajoy– han indicat que tinguin intenció de donar suport al PP. Només Albert Rivera, president de Ciutadans, va assenyalar al rei que posava a disposició dels eventuals candidats els seus escons per “desencallar” la situació i posar fi a la “guerra freda” entre les dues grans formacions estatals. Ell mateix ha deixat entreveure que l'única opció vàlida és la que, de fet, proposa Rajoy: un gran pacte de les tres formacions que defensen la unitat d'Espanya, l'economia de mercat i el model d'integració a la UE per poder començar la legislatura. Públicament, però, Rivera només ofereix una abstenció si algun dels “vells” partits fa el pas per entendre's amb el seu principal rival.

Mentrestant, Sánchez continua instal·lat en el no rotund a aquesta entesa, sobretot després que s'hagin obert petites escletxes pel fet que les formacions d'esquerres (IU, Compromís, En Marea i En Comú) han indicat durant les seves converses amb el rei la necessitat d'entendre's per consolidar una alternativa a la dreta i això, forçosament, implica que el PSOE se situï a l'epicentre d'una negociació i, sobretot, que iniciï una etapa de desglaç en les relacions amb Podem, que han quedat tocades arran de la negativa a facilitar que les plataformes catalana, valenciana i gallega puguin tenir veu pròpia al Congrés.

Votar “per obligació”

La queixa, però, de tots plegats és que Sánchez no ha fet cap moviment ni se sap exactament en què basaria una eventual oferta de legislatura. “S'ha volgut crear el relat públic que ja està tot fet i això no es correspon en absolut amb la realitat”, especificava ahir el portaveu d'En Comú. Tant és així que Xavier Domènech insistia que la sensació que transmet el PSOE és que vol que se li doni suport “per obligació”. És a dir, que es presenta com l'única alternativa per evitar noves eleccions i, davant d'això, la resta de forces estan obligades a acatar la seva opció.

El rerefons de tot plegat posa en evidència que el PSOE sempre s'ha mogut en l'escenari que Rajoy seria el primer a sotmetre's a un debat d'investidura i és per això que la seva política d'aproximació als eventuals socis s'ha limitat només als gestos, en cap cas a ofertes concretes per forjar acords de govern. Perquè Sánchez continua lligat de peus i mans per la pressió interna que li impedeix explicitar que vol festejar Podem, malgrat defensar el referèndum, i les formacions independentistes, que serien cabdals per garantir-se la investidura.

Però tampoc el candidat del PP se'l veu molt interessat a repetir l'agenda de contactes que va encetar després del 20-D per intentar seduir els seus eventuals interlocutors, si bé culpa Sánchez d'aquesta paràlisi. Així, tot i la proximitat de la investidura, probablement la primera setmana de febrer, no sembla que s'albiri una ofensiva negociadora amb els grups.

Tot el contrari. L'immobilisme inherent a la imatge que ha transmès Rajoy al llarg de la legislatura anterior es va posar en evidència un cop més ahir durant una broma que l'emissora Ràdio Flaixblac va fer al president espanyol posant-lo en contacte telefònic amb un imitador de Carles Puigdemont. Després de confirmar-li que no sabia ben bé què faria el rei després de la tanda –circumstància que durant unes hores va donar peu que s'interpretés que podria proposar Sánchez– l'inquilí de La Moncloa admetia al fals president de la Generalitat que ara per ara té poca feina, i és per això que es mostrava disposat a organitzar una trobada gairebé d'un dia per l'altre. “Com aquesta setmana el rei està de consultes i segons com quedi aquest assumpte, que jo no sé com quedarà, crec que li puc trucar dilluns i, segons com estem, fixem una data. Tinc l'agenda molt lliure i ho podrien fixar per 24 o 48 hores”, explicava Rajoy, que en cap moment no va dubtar que parlava amb Puigdemont.

Després del malestar inicial per la broma, des de La Moncloa s'intentava usar el contingut de la conversa per assenyalar que el que demostra és que Rajoy no es tanca al diàleg i que està disposat a parlar amb tothom que li ho demani.

LES FRASES

Traslladaré a Felip VI que em faci la confiança per intentar formar un govern d'ampli acord
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

LES DECLARACIONS DE RAJOY AL ‘FALS' PUIGDEMONT

El relat que Sánchez ho té tot fet no és cert. No es pot anar a una investidura demanant el vot per imposició
Xavier Domènech
portaveu d'EN COMÚ
El rei m'ha dit que el primer hauria de ser la persona que ha obtingut el major nombre de vots
Joan Baldoví
portaveu de compromís
He dit al rei que els escons de C's estan a disposició perquè aquest país desencalli la situació actual
Albert Rivera
president de ciutadans
Si hi ha investidura, si no n'hi ha i el temps... Segons com estiguem, doncs ja fixarem una data
Segons com quedi aquest assumpte [la tanda del rei], perquè jo no sé com quedarà, dilluns li puc trucar
Jo tinc l'agenda molt lliure, amb la qual cosa podríem fixar una data d'aquí a 24 o 48 hores

Una conversa “interessant” sobre el referèndum

Des de posicions discrepants, però Xavier Domènech assegurava haver mantingut ahir un “interessant” intercanvi d'impressions amb Felip VI sobre el referèndum que propugna En Comú. De fet, el dirigent català va confirmar el que ja havien avançat altres portaveus i és que el monarca s'ha mostrat interessat en conèixer les diferents propostes dels grups, que inclouen reformes constitucionals, per solucionar la tensió territorial. L'assumpte de la consulta va ocupar la major part de l'audiència de Felip VI amb Domènech, el qual va aprofitar per llençar també un missatge al PSOE: no acceptaran que s'imposi com a línia vermella el vet al referèndum per poder encetar una negociació. “Que ningú no ens demani que renunciem al diàleg sobre una cosa que han votat més d'un milió de catalans”, reblava el portaveu davant la negativa dels socialistes a permetre que la qüestió es posi sobre la taula. Tant és així que instava als de Sánchez a permetre que s'obri el debat i intentar fer-los-hi veure que tenen una opció millor a la que En Comú va incloure al programa “i que no sigui traslladar el Senat a Barcelona”, ironitzava. Ell, en tot cas, es veia en cor de convèncer-los que allò que fa dos anys defensava el PSOE –el dret a decidir exercit a través d'una consulta legal i pactada amb l'Estat– continua sent la millor sortida per a Catalunya. Segons el dirigent, el referèndum que llavors propugnaven “és amb l'únic que no estaven equivocats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia