Política

ERC creu que la proposta del PSOE “no avança ni un mil·límetre”

Avisa que tiraran endavant el mandat democràtic

Lamenta que Sánchez s'oposi “rotundament” a negociar amb la seva formació i lamenta que els socialistes “vagin enrere”

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha lamentat aquest dilluns que el PSOE no vulgui ni tan sols fer-los arribar la seva proposta de programa de govern i que, a més, el document només parli de Catalunya “en una de les seves línies” i aposti per un reforma “mínimament federal”. “Pel poc que sabem, no avança ni un mil·límetre [...]. Els que es quedaven curts, ara encara rebaixen més les expectatives. No anem endavant, sinó enrere”, ha opinat. Davant d'això, Esquerra no s'aturarà i tirarà endavant el mandat democràtic del 27-S, ha avisat. Sabrià ha assenyalat que els diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián podrien trobar-se aquest dimecres amb el primer secretari socialista, Pedro Sánchez. Una trobada que afronten “amb les millor de les actituds” malgrat que el PSOE s'oposi “rotundament” a negociar abans i tot d'haver-ho intentat, ha insistit el portaveu republicà.

Esquerra creu que el temps li està donant la raó i que els partits espanyols comencen a descafeïnar les seves propostes per a Catalunya abans d'haver conformat un govern. Així, Sabrià ha constatat que el programa de govern que el PSOE ha entregat a tots els grups parlamentaris –a excepció del PP, Democràcia i Llibertat i la pròpia ERC- “no avança ni un mil·límetre” perquè proposa “una reforma mínimament federal que es començaria a debatre a partir del 2017”.

El portaveu republicà ha lamentat que Pedro Sánchez s'oposi “rotundament” a negociar sense ni tan sols haver iniciat el diàleg. “Anirem a aquesta trobada, que probablement serà dimecres, disposats a parlar de tot, malgrat que des de l'altra banda ja ens avisen que serà una formalitat”, ha afirmat. A més, ha destacat que mentre el PSOE no els fa arribar les seves propostes, tant Gabriel Rufián com Joan Tardà sí que detallaran el full de ruta i com tirar endavant el mandat democràtic del 27-S.

Amb tot, Sabrià ha dit no sentir-se “sorprès” pel paper del PSOE. “Hem dit que no vèiem en cap cas la possibilitat de formar una majoria que donés sortida a la situació de Catalunya. No és només que no hi hagi una majoria suficient per posar les urnes, és que fins i tot aquells que tenen un plantejament més baix, els que es quedaven molt curts, encara rebaixen més les seves expectatives”, ha reflexionat.

Carta de Rufián i Tardà a Sánchez

En una carta oberta publicada aquest dilluns a 'El Periódico', els diputats Gabriel Rufián i Joan Tardà s'adrecen a Pedro Sánchez per recordar-li que, històricament, ERC ha fet costat al PSOE a l'hora de tirar endavant lleis progressistes i socials, i li retreuen que no hagi estat capaç de calibrar el moment històric que viu Catalunya. D'una banda, critiquen que els socialistes titllin les demandes independentistes de “desafiament” i de l'altra, que neguin la “voluntat democràtica” del poble català “amagant el cap sota l'ala” i aliant-se al costat del PP i de C's.

“Abones fer descarrilar el procés democràtic constituent català amb impugnacions, imputacions, inhabilitacions, judicis, prohibicions contra els representants del poble de Catalunya”, es queixen en l'article. A més, a parer seu, Sánchez té “menys sentit democràtic” que l'expresident Adolfo Suárez, que creuen que convocaria el referèndum independentista “com a sortida al contenciós” entre Catalunya i l'Estat.

“Diguem a les coses pel seu nom. No vols la nostra abstenció perquè no tens el valor ni el respecte a la voluntat del poble català que va tenir Suárez al juny del 1977. Avui, aquella visió i coratge serien la celebració d'un referèndum com el que van pactar els governs britànic i escocès”, reblen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona