Política

Mala maror a Arenys de Mar

Annabel Moreno (ERC) es converteix en la primera alcaldessa del municipi per la moció de censura a Estanis Fors (JxA)

L'exalcalde parla de “pacte de perdedors que el poble no entén” i de “rancúnia personal”

Arenys de Mar va viure ahir la primera moció de censura de la seva història i també va proclamar la seva primera alcaldessa. I ho va fer en un acte envoltat d'una calma enganyosa, sense estirabots ni espectacles excessius, tot i que la crispació era ben palpable. Els elements de l'escenificació van ser els habituals: sala de plens a vessar, públic dividit entre defensors i detractors, i discursos dels diferents portaveus que es van moure entre la moderació i la ràbia continguda. Annabel Moreno (ERC) es va proclamar alcaldessa d'Arenys de Mar en substitució d'un Estanis Fors (JxA) clarament afectat i que no va estalviar crítiques als cinc grups signants de la moció –ERC, el PSC, ICV, CiU i la CUP– acusant-los de tenir com a únic objectiu fer-lo fora de l'alcaldia fent servir un “tacticisme polític” perquè havien estat incapaços de guanyar en les eleccions municipals. Fors va tenir paraules més o menys dures per a tothom, malgrat que el blanc de la seva ira es va concentrar tant en Annabel Moreno com en el cap de llista socialista, Ramon Vinyes, a qui va acusar de fer “la puta i la Ramoneta” recordant que havia estat negociant amb la seva formació per pactar un govern de majoria amb el PP. El ja exalcalde també va posar en dubte la fermesa de l'acord, va presumir de la feina feta i va avançar que les eleccions del 2019 li serien favorables: “El poble d'Arenys no entén que em facin fora. Les oportunitats les donen les urnes, i no pas els despatxos”, va sentenciar.

Acord fàcil i compromès

Tal com marca el protocol, però, la primera d'enraonar va ser Annabel Moreno, que va centrar el seu discurs a rememorar les raons que han dut a la moció de censura i que, entre d'altres, corresponen a la feblesa del govern en minoria de JxA, la incapacitat per trobar aliances, la falta d'informació i les presumptes irregularitats que va destapar la regidora del PP, Belén Quintero, quan va deixar el govern, fa unes setmanes. “Posar-nos d'acord no ha estat difícil, perquè tenim en comú voler el millor per a Arenys per sobre de les sigles”, va dir. Moreno va qualificar el govern d'Estanis Fors d'“opac” i “excloent”, i va dir que les forces que s'han unit “representen un 53,8% dels vots emesos davant un 28,6% de Junts per Arenys”.

Moreno va tornar a tenir la paraula un cop aprovada la moció de censura, per deu vots a favor i l'abstenció del PP, i un cop va haver promès el càrrec “per imperatiu legal”, i va afegir el seu compromís a lluitar per la independència de Catalunya. “Seré l'alcaldessa de tothom, sense distincions, i estaré al capdavant d'un govern honest, generós i eficaç que treballarà per Arenys les 24 hores els 365 dies de l'any”, va dir, i va agrair les mostres de suport rebudes, tant polítiques com dels mateixos ciutadans. La lectura d'un dels poemes inclosos a La pell de brau, de Salvador Espriu, sobre la tasca pública va tancar l'acte.

La intervenció de la resta dels diferents portaveus polítics va començar amb la regidora del PP. Belén Quintero va assegurar que havia “confiat” en el govern d'Estanis Fors, però que va marxar davant la ineficàcia de resoldre els problemes que anaven sorgint. “Vaig marxar i ho tornaria a fer, perquè s'ha de ser exigent i transparent”, va dir. La regidora ecosocialista Isabel Roig va incidir que la seva formació ja havia apostat per un govern alternatiu a Junts per Arenys. Va entendre que Fors “no encaixés bé” la moció de censura i va assegurar que el nou govern l'integra “gent que es vol entendre, que vol treballar per Arenys i que és capaç de fer-ho aquests propers tres anys”.

Paraules dures

Josep Manel Nogueras, de CiU, va negar que es tractés d'un pacte de perdedors, va qualificar la mesura de “lleialtat amb Arenys” i va aprofundir en els objectius que vol assolir des de l'àrea de Desenvolupament Local i Ocupació que li correspondrà en el nou govern. Ramon Vinyes, del PSC, va qualificar de “clientelar” la manera de fer política de Fors i va insistir que el pacte de govern se signava en clau local, no pas nacional, davant els retrets que se li havien fet de pactar amb grups independentistes. “No som una solució cosmètica, ni volem salvar les espatlles de ningú”, va dir en resposta a Fors sobre les negociacions mantingudes amb JxA i el PP.

David Caldeira, des de la CUP, va defensar la decisió de no entrar al govern “amb massa sigles” i va reiterar la seva desconfiança cap a la gestió de l'exalcalde. Des d'ERC, Laia Martín va defensar l'acord com una decisió estrictament política “per la incapacitat de Junts d'obtenir una majoria suficient” i va assegurar que es tractava d'un equip “cohesionat”. Finalment, la veu més contundent va sorgir de les files de JxA quan la regidora Susanna Mir va qualificar Ramon Vinyes de “traïdor de la política” –“com m'ho ha fet saber el meu pare”– i va etzibar a Annabel Moreno: “A vostè els ciutadans no la volen.”

LES FRASES

Fem un govern a la valenciana, un govern de coalició que vol treure l'Ajuntament del carreró sense sortida on es troba
Aquesta vara és de vosaltres. Seré l'alcaldessa de tots i per a tots, sense distincions
Annabel Moreno (ERC)
PRIMERA ALCALDESSA D'ARENYS DE MAR
S'han posat d'acord un batibull de forces inexplicable amb l'únic objectiu de fer-nos fora
Estanis Fors (JxA)
ALCALDE SORTINT D'ARENYS DE MAR


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona