Política

MARC GUERRERO

LÍDER DE LLIBERGÈNCIA

“Aire fresc, noves cares i nom nou”

“No podem fer un nou partit amb voluntat de sumar excloent-ne una part”

“És bo que gent que té responsabilitats polítiques conegui o hagi viscut en el món de l'empresa, la universitat, els sindicats”

“Quan arribi el moment dels noms, ja en parlarem”

Un dirigent amb connexió europea
Marc Guerrero (Barcelona, 1972) és la cara visible de Llibergència, l'ens que aplega els liberals de CDC. És doctor en ciències socials per la UB, professor de diverses escoles de negocis, com ara l'EU Business School, i emprenedor. Va ser vicepresident del Partit Liberal Demòcrata Europeu del 2009 al 2015.

En una CDC en agitació congressual, Marc Guerrero, el líder de Llibergència, desgrana la seva visió sobre el partit del futur. Defensa la regeneració constant perquè aflorin noves idees i tensió creativa. Vol un partit de centre, modern i inclusiu.

Creu que CDC s'ha de convertir en un partit nou. Per què?
Fa mesos que estem definint aquest model. Ho estem compartint amb molts militants i simpatitzants, amb gent de dins del partit i de fora, de diverses sensibilitats. Hem passat d'una Catalunya autònoma a la construcció d'una Catalunya estat. Per tant, necessitem un nou instrument polític al servei d'aquesta Catalunya estat, que és la que pot garantir un major benestar als ciutadans.
Per què no n'hi ha prou amb una reforma de la vella CDC?
Perquè els temps estan canviant i les noves dinàmiques demanen instruments nous. Tot i ser un partit molt fort, estem reduint la nostra base electoral elecció rere elecció i estem, en certa manera, estancats. Per superar això hem de ser un partit obert, que sumi molta més gent. Això requereix un partit de centre ample, de confluència de persones de diverses sensibilitats, des del centreesquerra fins al centredreta; que sumem tots plegats una nova Convergència.
Què ha passat? L'electorat de CDC s'ha envellit i no ha sabut connectar amb els joves?
És fruit de molts elements. Tot el món està canviant, Catalunya també. Tots aquests elements fan que un instrument que va ser molt útil durant 40 anys, el partit majoritari de la Catalunya autònoma, quan passem a la Catalunya estat hagi de convertir-se en un nou instrument.
El nou partit és la manera que CDC no arrossegui antigues hipoteques com ara la imatge de corrupció o la desconfiança que alguns sectors tenen respecte a l'aposta independentista?
El fonamental és l'estancament. Hem d'arribar a més gent sense rebaixar les nostres expectatives. Aposto per un partit independentista, però hem de sumar més gent.
Des de Llibergència van ser molt crítics amb el gir socialdemòcrata que va imprimir Josep Rull com a coordinador general. Però, en les enquestes internes, la majoria aposta per un partit de centre i, en segona opció, amb accent socialdemòcrata.
Hem defensat sempre un partit de centre ample, de confluència de sensibilitats diverses. Ha de ser un partit inclusiu perquè volem ser centrals. Això implica la socialdemocràcia, la democràcia cristiana, el món liberal, etc. Creiem que tothom és fonamental. No podem fer un nou partit amb voluntat de sumar excloent-ne una part. No té cap sentit. Fèiem una crítica a la idea que hi havia fa un temps i que era la de crear un partit socialdemòcrata. Crèiem que excloïa la resta. Hem de fer un partit inclusiu amb una altíssima responsabilitat social, però que tingui molt clar que el motor del benestar és la generació de riquesa. Això és l'essència de CDC, que històricament hem defensat com un social-liberalisme. Que tothom aporti les seves idees sense renunciar a l'àmbit nacional i a un model de societat amb valors occidentals, europeus, tolerant, obert...
La consulta és la millor manera de prendre la decisió sobre la fundació o la refundació?
És un apoderament dels militants i simpatitzants. La política moderna és de baix a dalt i s'ha de donar poder a tothom que vulgui aportar coses. Les consultes que parteixen de la base són el futur de la política.
Considera que hi ha una certa contradicció entre el projecte de fundació i els moviments interns que hi ha ara a CDC en clau de partit tradicional?
Estem en un escenari de noves maneres de fer, de nova política. Per mi la clau de l'èxit d'aquest procés és aire fresc, noves cares i nou nom. Cada persona és diferent i té més o menys dificultats per adaptar-se als nous canvis. Ara, els lideratges del futur clarament han de venir marcats per aquestes dinàmiques de canvi.
La direcció ha de ser com l'actual o col·legiada?
Vull ser molt respectuós amb el procés intern. Ara comencem la segona fase de torn obert. L'aposta de Llibergència és un partit més flexible, amb una direcció certament més col·legiada i amb estructures amb molta més capacitat de permeabilitat i menys rigidesa. Avui no té sentit que es facin segons quins actes tancats només per als propis. S'ha d'arribar més a la ciutadania, escoltar-los més. Ha de ser un partit molt més digital. No tenen sentit els immensos costos en seus tancades quan la gent, especialment la jove, treballa en xarxa. El partit de futur ha de ser obert i bolcat a les noves tecnologies.
Què és una cara nova? Els que fa anys que són al partit en segona línia també ho són?
Fa uns anys vam fer una renovació territorial municipal molt important. Ara l'hem de fer en l'àmbit nacional. Gent que públicament no sigui tan coneguts, que incorpori frescor, noves idees, noves posicions...
Evitar la professionalització de la política és un repte?
És important tenir una societat on la gent cregui en la política i vulgui participar del debat democràtic. És bo que gent que té responsabilitats polítiques conegui o hagi viscut en el món de l'empresa, la universitat, els sindicats... Que tingui una visió de la societat polièdrica. Si no, molta gent amb voluntat es professionalitza a l'àmbit institucional i polític i perd molta capacitat d'anàlisi de la realitat.
Això afavoreix la meritocràcia?
La meritocràcia és un element fonamental; i les eleccions obertes, amb votacions més enllà dels militants, per sumar.
Presentaran una candidatura a les primàries?
Estem molt enfocats a definir el model. No volem entrar en jocs de noms, especulacions, rumors, travesses. Ens interessa definir un model i parlar amb molta gent per fer-lo una realitat. Quan arribi el moment dels noms, de qui ho tira endavant, ja en parlarem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia