Política

Rajoy fa un gest per al diàleg

El PP a Catalunya va fer de mediador i va comunicar divendres a Puigdemont la predisposició del president espanyol a reunir-s'hi

La trobada es produirà després que el govern l'acceptés en una carta

Enmig del compte enrere que pot precipitar unes noves eleccions espanyoles, Mariano Rajoy feia el pas per concertar una reunió amb Carles Puigdemont. Després, el gabinet del president català va rematar els contactes previs amb Madrid enviant una carta en què Presidència expressava la voluntat de diàleg de Puigdemont si s'acorda una reunió amb continguts que inclogui el procés. Un seguit de moviments discrets i d'emplaçaments públics sembla haver desencallat el cara a cara entre els dos presidents, després de tres mesos de topades i descortesies institucionals i d'eixorques apel·lacions públiques al diàleg.

Tant des de la Generalitat com des de La Moncloa donaven per fet que hi haurà trobada, tot i que el gabinet de Rajoy no ho havia confirmat al vespre a la Generalitat. En qualsevol cas, abans que arribi, el president català s'haurà reunit ja amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez; el de Podem, Pablo Iglesias, i el de Ciutadans, Albert Rivera, que es desplaçarà divendres a Palau. Aquesta vegada, però, serà Puigdemont qui viatjarà a Madrid per veure's amb el president espanyol en funcions. Fonts de La Moncloa no descartaven que el contacte es pugui produir abans de Sant Jordi i, per tant, de la roda final de contactes que el rei obrirà amb els partits espanyols, en el darrer intent perquè prosperi una investidura.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del govern, la portaveu de l'executiu, Neus Munté, va explicar que la iniciativa per demanar la reunió havia partit de la Generalitat. Fonts del govern matisaven després que, si bé un moviment de l'executiu en forma de carta va ser el desencadenant de la trobada, la iniciativa va partir del mateix Rajoy, a través d'un mediador que intercedia per encàrrec de Jorge Moragas, cap del gabinet del president espanyol. La frontissa entre els dos governs va ser un dirigent del PP a Catalunya, segons les mateixes fonts. El popular va fer arribar divendres passat a Puigdemont la predisposició del president espanyol perquè es reunissin.

L'endemà Rajoy desembarcava a Catalunya a la convenció del PP com a líder dels populars, però no es va produir cap contacte. En aquell acte es va tornar a mostrar disposat a parlar amb Puigdemont, tal com havia fet anteriorment a través de diversos mitjans de comunicació, aquest cop amb una reserva en forma d'avís: “Amb la unitat d'Espanya no s'hi juga”, va sentenciar.

El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va demanar dilluns un gest al president de la Generalitat: “Demano a Puigdemont que sigui valent, que trenqui la situació de bloqueig i que faci el pas per reunir-se amb Rajoy.” Albiol partia de la base que havia de ser el president català qui, en ser investit, truqués a l'espanyol per telèfon. El govern català sempre ha defensat que aquest era un moviment de cortesia que corresponia fer a Rajoy en forma de felicitació.

Malgrat tot, la Generalitat va accedir a fer un pas més. El cap de l'oficina del President, Josep Rius, va remetre un correu electrònic a Moragas per fer-li arribar la disposició de Puigdemont a parlar si aconseguien tancar una reunió amb contingut polític que no es limités a la fotografia d'una buida encaixada de mans. Rius posava així sobre la taula el procés d'independència, una possible línia vermella per a Rajoy, i el compàs d'espera que viu el Congrés davant de la incapacitat del PP i del PSOE de liderar la formació d'un govern a partir de pactes amb la resta d'actors. En aquesta carta, segons fonts de l'executiu, Presidència assenyalava que estaven disposats a acceptar la reunió demanada amb aquesta condició. Al final de la missiva, d'acord amb aquestes fonts, s'hi afegia que, si no fos possible la trobada, Puigdemont estaria disposat a rebre Rajoy a Palau. És a dir, com a líder del PP i no com a president en funcions, en una reunió més que s'emmarcaria en la roda de contactes que el president català ha tingut amb els líders dels partits espanyols a petició d'aquests, enmig de les negociacions fallides per formar un govern alternatiu als populars.

Des del PP, tanmateix, van brandar la missiva per aclarir que no havia estat Rajoy qui havia fet cap moviment per veure's amb Puigdemont, sinó la mateixa Generalitat. Albiol també va felicitar Puigdemont per haver-se mogut.

La relació entre els dos presidents ha estat fins ara marcada pels emplaçaments públics i les topades institucionals. El president de la Generalitat i el president espanyol en funcions van coincidir per primer cop en l'acte d'homenatge a les víctimes de Germanwings, en què van conversar sense avançar en el desglaç institucional del diàleg. Al Palau de la Generalitat no només retreuen a Rajoy que no fes cap trucada per felicitar Puigdemont en ser investit, sinó que tampoc expressés la seva solidaritat ni voluntat de cooperació amb l'accident de Freginals, tot i que el rei i el mateix Sánchez sí que ho van fer. Durant la gestió política de l'accident, a més, hi va haver un xoc governamental perquè Puigdemont no va acceptar dissoldre la comitiva que va rebre el primer ministre italià, Matteo Renzi, a l'aeroport de Reus, com ho va demanar Madrid a través de la seva delegada, María de los Llanos de Luna.

LES FRASES

Volem tancar les especulacions que hi ha hagut [...]. No es pot dir que per part del president Puigdemont no hi ha voluntat de parlar
La millor prova és que han passat pel Palau de la Generalitat destacats líders de partits estatals
Neus Munté
CONSELLERA DE LA PRESIDÈNCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

El PP anuncia una manifestació contra l’amnistia el 26 de maig a Madrid

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona