Política

memòria històrica

La CUP denuncia que Franco encara és president d'honor de la Diputació de Girona

El 2005 se li va retirar la medalla d'or, però no s'ha revocat aquest títol, ni tampoc altres honors a franquistes

Vila ho lamenta i el govern votarà a favor d'anul·lar-ho

La CUP de la Diputació de Girona va denunciar ahir que la institució manté vigent l'acord pel qual el 1944 es va nomenar el dictador Francisco Franco com a “president honorífic” de la Diputació. La formació recorda que el 2005 es va aprovar per unanimitat retirar la medalla d'or a Franco –que se li havia concedit el 1959–, però denuncia que mai s'han revocat altres títols honorífics, ni al dictador ni tampoc a sis alts càrrecs del règim.

Per tot això, la CUP presentarà una moció en el ple vinent no només perquè es retirin tots els títols concedits a càrrecs franquistes sinó també perquè se sol·liciti a les famílies dels guardonats que retornin a la Diputació les medalles d'or que se'ls van lliurar. Per Lluc Salellas, diputat provincial de la CUP, “la situació és anòmala i una manca de respecte als milers de gironins que van patir la repressió feixista del règim”. Per això, Salellas va reclamar a la resta de partits del ple –CiU, ERC, PSC i IpS– que facilitin l'aprovació de la moció.

El primer a reaccionar va ser el president de la Diputació, Pere Vila, que va fer ahir a la tarda dues piulades a Twitter per, d'una banda, anunciar que l'equip de govern de CIU donarà “ple suport” a la moció, i, de l'altra, per lamentar “profundament no haver-ho sabut abans”.

Les distincions

Concretament, la CUP explica que Franco encara és “fill adoptiu de la Diputació” –nomenament que se li va fer el 1939, just en acabar la Guerra Civil– i té la Creu Llorejada de Sant Ferran, també des del 1939, a més de mantenir el títol de president d'honor (1944).

Pel que fa a altres alts càrrecs franquistes, entre el 1967 i el 1974 es va atorgar la medalla d'or de la demarcació a militars destacats del règim, com ara el ministre de l'Aire José Lacalle Lagarra (1967) i el capità general de Catalunya Alfonso Pérez Viñeta (1971); a ministres franquistes, com ara Gonzalo Fernández de la Mora i Luis Carrero Blanco, tots dos l'any 1973, i també a personalitats del règim a la demarcació, com l'expresident de la Diputació (1955-1967) i procurador de les Corts franquistes, Juan de Llobet Llavari (1967), i el governador civil i cap del Movimiento a les comarques gironines (1969-1974), Victorino Anguera Sansó (1974).

LA DATA

18.02.44
És el dia
que el ple de la Diputació va nomenar Franco “president honorari d'aquesta Excma. Diputació”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona