Política

El PP valencià guanya i amplia la seua majoria

Els populars valencians recuperen el suport d'un dels seus principals graners de vots de la formació

Aconsegueixen un diputat més per Alacant i el no que triava València

A la Valenciana es manté com a segona força, però queda lluny de l'objectiu del “sorpasso”

El PP ha tornat a guanyar al País Valencià, on des de 1993 és la força més votada en les eleccions espanyoles i ho fa amb més contundència que en la cita del passat 20 de desembre, ja que ha aconseguit dos diputats més, mentre que el PSOE ha perdut un i la coalició A la Valenciana i Ciutadans han repetit posició i nombre d'escons.

Amb el 99,53 per cent escrutat, el PPCV ha tornat a ser la força més votada, en haver aconseguit 912.910 vots i el 35,48 % del total, i a més ha guanyat dos diputats respecte al 20D: el nou que triava la demarcació de València i un que ha perdut el PSOE a Alacant.

Els populars valencians d'Isabel Bonig, que consideraven que ja havien amortitzat en les urnes el càstig de la corrupció, han confirmat que tenen un sòl electoral sòlid, ja que han sumat 71.000 vots als quals van aconseguir al desembre i quatre punts més, i han frenat la caiguda de les últimes convocatòries electorals.

La coalició de Compromís i Podem, que s'ha reeditat per a aquests comicis ampliada a Esquerra Unida sota la marca “A la Valenciana” i que aspirava a disputar l'hegemonia al PP, ha hagut de conformar de nou amb la segona posició i el mateix nombre d'escons que al desembre, nou. Malgrat el que apuntaven les enquestes, la coalició, per a la qual ha fet campanya en tot l'Estat espanyol la coportaveu de Compromís i vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, s'ha hagut de conformar amb 652.495 vots, el 25,36 per cent del total, que suposa quasi 24.000 vots menys que el 20D, lluny dels 785.512 que haurien aconseguit si la coalició haguera repetit vots i haguera sumat els 111.000 d'EU del 20D.

Els socialistes de Ximo Puig, la investidura del quals com president de la Generalitat es va complir ahir el primer any, es mantenen com a tercera força, posició a la qual ja van ser desplaçats al desembre pels seus socis de govern, Compromís i Podem, però perd un escó, per la demarcació d'Alacant. El PSOE, que des de 1993 havia sigut la segona força ha aconseguit en aquests comicis 535.476 vots i el 20,81 per cent del total –que suposen més de 2.200 paperetes i quasi un punt més que el 20D–, que es tradueix en sis escons, un de menys que fa sis mesos i que ha perdut a Alacant en favor del PP

Ciutadans es manté com a quarta força al territori valencià, malgrat haver situat en aquesta ocasió a Toni Cantó com acap de llista, en haver recaptat 385.116 vots, el 14,97 per cent que encara que són 41.000 paperetes i quasi un punt menys que al desembre, li permet mantenir els seus cinc escons.

El partit animalista PACMA torna a ser la cinquena força al País Valencià en haver aconseguit 32.372 vots, l'1,26 %, que suposen més de 7.200 vots més que fa sis mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia