Successos

Urbanisme

Comprar la casa i pagar-ne l'enderroc

Una parella russa reclama 99.000 euros a l'agent immobiliari de Lloret a qui van donar poders i els va vendre i comprar una casa amb ordre d'enderroc parcial sense notificar la informació que ell rebia com a apoderat

Van confiar en un compatriota perquè els fes els tràmits per comprar una casa a Lloret de Mar i en van sortir escaldats perquè l'agent immobiliari que els va vendre la casa a qui ells havien donat poders notarials per fer els tràmits els va endossar un habitatge que tenia una ordre d'enderroc parcial, que s'ha acabat executant. En vista del perjudici ocasionat, la parella russa, formada per Ígor Parkhomenko i Natàlia Xelegina, ha presentat, a través de la lletrada Núria Angulo, una demanda reclamant 99.230 euros pels perjudicis ocasionats pel joc a doble banda, segons ells, amb “malícia i abús de facultat” de l'agent immobiliari Aleksei Klimov, que té la doble nacionalitat russa i holandesa, cosa que li va permetre actuar amb la confiança dels compradors, russos, i la dels venedors, holandesos.

Els demandants consideren que Klimov ja estava al corrent que hi havia una sentència ferma que obligava a la demolició parcial de la casa quan el 26 d'octubre del 2011 Klimov, actuant en nom de Parkhomenko i Xelegina en virtut dels poders notarials atorgats, va signar el contracte de compravenda de l'habitatge, situat al número 6 del carrer Pirineus, per 362.500 euros. Creuen que Klimov sabia que la finca estava afectada perquè precisament era un dels motius pels quals l'anterior propietari havia decidit posar-la a la venda. Però, segons s'exposa en la demanda, la mala fe de l'agent doble Klimov va anar més enllà, ja que ell, com a apoderat dels compradors, va assistir a una reunió el 19 de setembre del 2012 amb els responsables d'urbanisme de l'Ajuntament de Lloret on se li va entregar la documentació, que ell va signar, que servia per notificar-li el projecte de demolició de part de la finca un cop esgotats tots els recursos i ratificada la sentència pel TSJC. Però Klimov no va fer arribar la notificació als seus representats, com tampoc els correus electrònics que va rebre ell el 17 de gener del 2013 també per comunicar a la propietat de la casa l'ordre de demolició.

Confiats en l'home a qui havien donat poders, Ígor Parkhomenko i Natàlia Xelegina no van saber fins al 18 d'octubre del 2013, quan la notificació els va arribar directament, que ja hi havia l'encàrrec a l'empresa Snophos Group i als arquitectes Valentí Orpí i Joaquim Planiol per tirar a terra la part de la casa que els tribunals havien sentenciat que s'havia d'enderrocar. Quan els compradors van descobrir que s'havia d'enderrocar una part de la casa, van demanar explicacions a Klimov, que va continuar mantenint que ell no sabia res de l'ordre d'enderroc i es va avenir a signar una declaració notarial per reafirmar-ho. A partir d'aquesta declaració de Klimov, Ígor Parkhomenko i Natàlia Xelegina es van aventurar a interposar un procediment judicial contra l'Ajuntament, però al final van haver de desistir de fer-ho perquè a mesura que avançava la instrucció es posava de manifest que les notificacions judicial s'havien fet (a Klimov, el seu apoderat) i que el procés judicial contra l'Ajuntament seria inviable. Això, però, els va suposar unes costes judicials importants, afegides al prejudici que els ha suposat l'enderroc parcial de la casa, que van haver de pagar ells.

Un cop vist que la culpa era del seu agent, van provar d'arreglar-ho de bé a bé amb una reunió al despatx de l'immobiliari, però Klimov no es va avenir a indemnitzar-los i van decidir presentar la demanda. Els demandants valoren en 99.000 euros el prejudici que els ha causat l'agent doble comptant les obres d'enderroc (34.712 euros), la remodelació de la cuina (11.737), la devaluació de l'habitatge per la pèrdua de metres quadrats (34.063), el peritatge de l'arquitecte (580) i les despeses judicials (18.236).

Per la seva banda, Aleksei Klimov, que està representat pel lletrat Jordi Sais (ara edil de Lloret), nega que actués de mala fe i manté que a ell també el van enganyar els anteriors propietaris, els holandesos Van der Vleut, que mai li van comunicar que existia una sentència ferma que ordenava l'enderroc parcial. Sais remarca que la sentència és ferma des del 2010 i que el 2011 Klimov, abans de signar l'escriptura de compra, va comprovar al registre de la propietat si la finca tenia cap afectació i no hi constava l'ordre d'enderroc. Sais avança que reclamarà que els anteriors propietaris, que també van vendre a través d'uns intermediaris, siguin citats a declarar en el procediment de la demanda perquè s'aclareixi el seu paper i si ells van assumir una part dels costos d'enderroc de la casa, situada a Roca Grossa. La lletrada Angulo manté que els seus clients, que han pagat la casa i l'enderroc, són víctimes innocents d'un procés que arranca d'una llicència d'obres il·legal atorgada pel mateix ajuntament que va permetre construir una casa d'una alçada superior a la que fixava l'ordenament urbanístic. Una paradoxa sospitosa, remarca Núria Angulo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia