Successos

La compra dels explosius: des de Vic fins a Vinaròs

La colla de terroristes de Ripoll va acumular 340 litres de peròxid d’hidrogen i 500 d’acetona comprant en dies i llocs diferents entre el 12 de juliol i el 7 d’agost

S’aixeca el secret de sumari

La colla de nois de Ripoll que van perpetrar els atemptats de la Rambla de Barcelona i de Cambrils ara farà un any van començar a fer les compres del material per a la fabricació d’explosius aproximadament un mes abans, I, tot i que van comprar quantitats industrials de peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada) i acetona, es van ocupar de fer-ho en dies diferents, fent servir la documentació i una furgoneta manllevada i en comerços allunyats per no aixecar sospites de les seves criminals intencions. Tal com ha pogut establir la investigació, el primer pas per proveir-se del material per fabricar els explosius amb què inicialment pretenien causar una massacre a la Sagrada Família (segons va admetre un dels supervivents de l’explosiu d’Alcanar) el fan l’11 de juliol de l’any passat, quan dos d’ells (no s’ha pogut aclarir quins) van anar a demanar informació a l’empresa Industrial Sabonera de Tortosa. Volien saber quins requisits els posarien per comprar peròxid d’hidrogen. A l’empresa els van explicar que la venda es feia amb factura i que havien de presentar documentació personal del comprador i la carta de transport.

A dos quarts de set de la tarda de l’endemà, el dimecres dia 12, Youssef Aalla i Mohamed Hichamy van a l’empresa i compren 100 litres de peròxid d’hidrogen. La compra la fan a nom de Said ben Iazza (un botiguer de Vinaròs) i se l’emporten amb la furgoneta frigorífica que aquest els havia deixat, tot i que anava a nom d’un altre home. Un cop tenen els primer 100 litres, a quarts de vuit, Youssef Aalla es comunica amb Younes Abouyaaqoub per dir-li que la compra està feta. Younes s’havia encarregat d’anar a recollir la furgoneta que els deixa Said ben Iazza. Younes coneixia el botiguer perquè va començar a anar a la seva botiga quan, un temps abans, havia anat a la zona de Vinaròs a treballar en la recollida de la fruita. Una feina que va trobar gràcies a l’eximam Abdelbaki es Satty.

El dia 18, un dimarts, Said Aalla compra una garrafa de 25 litres d’acetona en una empresa de Gurb (Osona), a 250 km de Tortosa, on van fer el primer proveïment.

El dimarts següent, el 25 de juliol, Mohamed Hichamy es presenta a Pintures Vic, al polígon Mas Galí de Gurb, i demana quin estoc tenen i queda que l’endemà hi anirà. L’endemà s’emporta 175 litres d’acetona amb una furgoneta llogada a Telefurgo, la mateixa empresa on van llogar la que conduïa Younes quan va envestir els vianants a la Rambla el 17 d’agost.

El dia 27 de juliol Mohamed Hichamy va acompanyat de Youssef Aalla i compren 240 litres més de peròxid d’hidrogen fent servir la documentació de Said ben Iazza.

Ja entrant al mes d’agost, el dimecres dia 2, Mohamed Hichamy va comprar, passades les sis de la tarda, 25 litres d’acetona a la botiga Colors, Pintures i Complements de Tortosa. Hichamy va anar-hi sol amb moto i va carregar la garrafa al vehicle de dues rodes.

El dia 3, segons va declarar Iazza, Younes Abouyaaqoub li va demanar la furgoneta per anar a comprar productes de neteja a Tortosa, però la investigació no ha trobat proves que aquest dia fessin compres. Sí que en van fer l’endemà, el 4 d’agost, quan Mohamed Hichamy va comprar 125 litres d’acetona a l’empresa Audi Pintures a Campredó, Tortosa. Aquell dia Hichamy anava acompanyat d’un altre noi que no ha pogut ser identificat.

I el dia 7 d’agost, 10 dies abans dels atemptats, Mohamed Hichamy compra 100 litres més d’acetona, tota la que tenien, a la botiga Pinturas Galindo, a Vinaròs. N’havia demanat 300 litres però no en tenien tanta. Va pagar en efectiu i no va voler que li fessin factura.

Fent recompte, deu dies abans dels atemptats, el grup havia acumulat 340 litres de peròxid d’hidrogen i 500 litres d’acetona. Tot aquest material, juntament amb un centenar de bombones de butà i tubs cilíndrics que havien tret de l’empresa metal·lúrgica de Ripoll on treballava un d’ells, els van acumular al xalet que havien ocupat a Alcanar, el seu taller preparat per a la fabricació d’explosius.

Allà van començar la fabricació del TATP, de granades de fabricació casolana i de cinturons explosius. I allà van enregistrar imatges d’ells en plena feina, lluint els cinturons posats i llançant consignes tot desafiant els enemics d’Al·là en general i els Mossos en particular i fins i tot fent-ne mofa. Arriben a dir, rient: “Amb els vostres diners preparem bombes per matar-vos.”

LA XIFRA

500
litres
d’acetona van acumular al xalet ocupat d’Alcanar per fabricar els explosius.

LA DATA

11.07.17
van començar
a preparar la compra del material preguntant com ho havien de fer en una empresa de Tortosa.

Driss Oukabir: “Et destrossaré i llençaré els trossos als cocodrils”

Cada vegada apareixen més dades que assenyalen com a culpable i amb un paper cabdal Driss Oukabir, un dels empresonats, que havia intentar passar com un col·laborador involuntari en els atacs dient que el seu germà petit, Moussa, li havia agafat la documentació per llogar les furgonetes. Dilluns, un testimoni protegit, que va declarar a l’Audiencia Nacional, el va situar a la casa d’Alcanar on la colla de terroristes fabricava els explosius que els van petar a les mans. Un altre testimoni protegit defineix Driss com un home radicalitzat que l’havia amenaçat temps abans a través de Facebook. “Cristià de merda, calla, que tu no tens dret a parlar de l’islam [...]Et destrossaré i llençaré els trossos als cocodrils.” El testimoni protegit va reconèixer Driss Oukabir en veure la seva foto després dels atemptats com la del perfil de Facebook des del qual l’havien insultat quan feia comentaris sobre l’ús del mocador per part de les dones musulmanes en un fòrum d’internet. Quan va veure la seva imatge a les notícies, va contactar amb la Guàrdia Civil. Driss Oukabir és un dels sospitosos que continuen empresonats preventivament pels atemptats i el març d’aquest any el jutjat penal número 6 de Girona el va condemnar a mig any de presó per maltractaments a la dona, tot i que ella el va defensar durant el judici i li va donar suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia