Successos

Seguretat

Èxode a Susqueda

Victor Veyrier, el francès que el jutjat vol interrogar i no troba, no és l’únic que era a Susqueda l’agost del 2017 i que va abandonar el pantà després del doble crim

No s’han tornat a veure dos nois que deien que venien del Maresme i feien vida en una furgoneta aparcada allà on ara la investigació indica que en Marc i la Paula van deixar el cotxe

victor Veyrier, el francès que va ser sospitós del doble crim de Susqueda i que ara el jutjat intenta localitzar per interrogar-lo com a testimoni, no és l’únic que era al pantà durant l’estiu del crim i que en va marxar després de l’assassinat de la parella del Maresme formada per Marc Hernández i Paula Mas. Entre la gent present al pantà l’agost del 2017, hi havia dos joves que van explicar als residents habituals que eren veïns de Calella (Maresme) i que estaven instal·lats en una furgoneta Mercedes vella –encara duia la matrícula de Tarragona–, que tenien aparcada arran de camí, just on ara els Mossos assenyalen que en Marc i la Paula van deixar el seu Opel Zafira abans de baixar a l’aigua amb el caiac, un lloc que anomenen “raconada dels de Rupit”, entre el Llomar i la platgeta dels Xinesos, on va ser trobat enfonsat el Zafira. Els joves, que havien estat vistos baixant a pescar en aquest punt durant la nit, van tenir un incident amb la furgoneta un dia que els va quedar embarrancada a la pista que puja del Llomar cap a Rupit, i durant un temps es van moure pels volts del pantà amb un Land Rover també antic, de color marronós. Després del crim, no se’ls va tornar a veure per la zona. El perquè de la seva estada tampoc és clar.

Tampoc ha tornat a rondar pel pantà l’Audi A3 que conduïa un home búlgar que els habitants habituals coneixien com a Ivo i que sospitaven que es dedicava a saquejar els vehicles de la gent que s’acostava a la zona per fer senderisme, caçar bolets o altres activitats d’oci. El saqueig de cotxes era habitual, fins i tot van ser objecte de l’acció dels lladres dos vehicles de Bartomeu Soler, l’home que viu en una cabanya de fusta al marge de l’embassament, entre la font del Borni i la Rierica. La presència de lladres a la zona també va fer canviar els hàbits dels apicultors que tenen els ruscs a la zona de les Planiques, que van optar per no pujar per la pista del pantà i la pedrera i fer-ho des de la carretera d’Amer i Sant Martí Sacalm.

Misteriós és també l’abandonament a l’entorn del pantà d’un Citroën C5 que ara, ja convertit en una autèntica deixalla, continua al marge del camí del veïnat del Far. El cotxe, però, no va ser abandonat al punt on és ara, sinó en una zona emboscada anant cap al mas Llavor. Dins del vehicle hi havia moltes cordes i els caçadors el van arrossegar fins al punt on és ara. Del seu titular, un home de 29 anys amb domicili a la ciutat alemanya de Neu-Bamberg, no se’n sap res. Els investigadors no hi donen importància i troben normal que algú que diuen que vivia per la zona en marxi i hi abandoni el cotxe.

També van canviar de domicili la parella formada per Laurent Shenkel i Giwon Han Gong, que l’agost del 2017 habitaven al mas Llomar i que precisament són dos dels testimonis que van sentir trets el matí del 24 d’agost. El canvi de domicili, en el seu cas, va ser per una qüestió dels fills, cinc entre tots dos, que també eren al mas Llomar el dia que presumptament es va perpetrar el doble crim.

I mai s’ha identificat ni localitzat l’home amb el tors nu que va fugir corrents de les runes d’una casa abandonada quan es va veure descobert per gent que formava part dels equips de recerca de la parella desapareguda. Qui era? Què hi feia? Més incògnites del pantà.

Els pescadors furtius que feien pesca a l’engròs, com relaten alguns testimonis, també van canviar de lloc de pesca després del crim, tot i que en les darreres setmanes un pescador que utilitza una barca ha tornat a tirar la xarxa (art prohibida) a la zona de la Riera de Rupit.

Per contra, Bartomeu Soler, l’anacoreta que des de fa uns quatre anys viu en una cabanya de fusta feta per ell mateix, continua vivint al pantà, tot i que el seu projecte de vida aïllat enmig de la natura havia d’acabar –segons va explicar ell mateix– el 31 de desembre del 2017. Però l’assassinat d’en Marc i la Paula, que van aparèixer morts el 26 de setembre del 2017 molt a prop de l’habitatge de Soler, el va fer canviar de parer i va decidir que no volia abandonar el pantà sense que s’esclarís el “cas d’aquella mainada”. Soler, bon coneixedor de la zona, de la fauna i la flora, va ser qui va facilitar als Mossos les dades del conductor del Land Rover sospitós que no podien identificar: Jordi Magentí, el veí d’Anglès que va estar empresonat pel doble crim des de l’1 de març fins al 28 de desembre. Després de la detenció de Magentí, a qui mai havia vist al pantà abans d’aquell dia que se’l va trobar per la carretera, Soler es va posar una nova data per marxar: el 31 de gener del 2018. La data ha passat i Bartomeu Soler continua a la seva barraca al costat de l’embassament.

El mas Llomar també continua habitat, i el seu propietari, Olivier Max, hi ha aixecat una nova construcció i està fent moltes millores a la finca, que durant l’estiu del 2017, abans i després del crim, quan només hi havia un campament amb caravanes i rulots, va acollir força visitants i va ser l’escenari d’almenys dues festes musicals, amb nombrosos assistents.

Mesos després del crim, tornen a aparèixer personatges que temptegen la zona per establir-s’hi, com ara dos cinquantins que, acompanyats de dues noies joves, fa uns dies buscaven casa vora el pantà. Un pantà que continua tenint com a visitants habituals els Mossos, que van rastrejant amb barca la zona entre la Rierica, la font del Borni i la “raconada dels de Rupit”. Els queden diligències per fer i no han trobat l’arma del doble crim, que creuen que podria ser a l’aigua

52
dies fa que l’Audiència va alliberar Jordi Magentí per falta de proves que l’incriminessin, i de moment el jutjat no ha obert noves línies d’investigació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia