Successos

assassinats A LA CARITAT D'OLOT

El zelador confessa tres crims al jutge i l'empresonen

Joan Vila hauria mort tres àvies, Sabina Masllorens, Montserrat Guillamet i Paquita Gironès, en sis dies

L'acusat assegura que se sentia com si fos Déu perquè les alliberava del patiment i les duia a la “plenitud”

Se sentia eufòric perquè no parava de beure calimotxos

L'auxiliar d'infermeria Joan Vila Dilmé va confessar ahir davant del jutge haver assassinat tres àvies residents del geriàtric la Caritat d'Olot. A Sabina Masllorens la va matar el 12 d'octubre; a Montserrat Guillamet, el 16 d'octubre, i a Paquita Gironès, l'endemà, dia 17 d'octubre. Vila assegura que els va fer beure un producte tòxic corrosiu, i que quan ho va fer no pensava que estigués assassinant una persona sinó que posava fi al patiment de les ancianes perquè se les estimava molt. Se sentia eufòric, “com si fos Déu”, assegura. “La mort de les tres àvies era la plenitud”, va declarar ahir Vila, que va afegir que el patiment que van tenir quan van morir intoxicades “és un gra de sorra comparat amb la plenitud” de la seva mort. Davant d'aquesta confessió, el jutjat d'instrucció número 1 d'Olot va decretar presó provisional comunicada i sense fiança per a Joan Vila per tres delictes d'assassinat.

Durant la declaració, l'acusat va assegurar que feia setmanes que no es trobava gaire bé i que feia deu dies que bevia vi amb Coca-Cola. L'home té diagnosticat un trastorn obsessiu compulsiu amb brots depressius i fa molts anys que es medica sota control psiquiàtric. Tot i això, Vila va afirmar que durant els assassinats se sentia “molt bé i pletòric” i que no s'havia pres la medicació.

L'acusat treballa els caps de setmana i els festius, i el dia 12 d'octubre li tocava una guàrdia. Pels volts de les cinc de la tarda, després de fumar una cigarreta, es va trobar a la sala d'estar de la residència Sabina Masllorens, que feia gestos que s'estava ofegant després d'un vòmit. Segons Vila, en veure aquesta escena, va pensar a donar el “benestar” a l'àvia i la va portar a la seva habitació. Allí, segons confessa el zelador, li va fer beure un got amb lleixiu. La dona va començar a estossegar sang i al cap de poca estona va quedar inconscient i va morir.

Posteriorment, el dia 16 d'octubre, al voltant de tres quarts de set de la tarda, estava a la sala menjador ajudant Montserrat Guillamet. La dona tenia problemes per menjar i tot el cos agarrotat. Com amb Masllorens, Vila la va acompanyar fins a la seva habitació i li va donar el producte tòxic assegurant-li: “Ja veuràs com et sentiràs bé”. Durant la declaració davant del jutge, l'acusat no recorda exactament de quin producte es tractava, ni si el va agafar del carro del servei de neteja o del magatzem, ni si havia administrat el tòxic amb una xeringa o amb un got. L'àvia va començar a estossegar i tenia molta angoixa i ganes de vomitar. De seguida va arribar el SEM, que la va portar fins a l'hospital, on va morir.

L'endemà, 17 d'octubre, eufòric després de veure durant tot el dia vi amb Coca-Cola i també cava –segons la seva declaració–, va anar a l'habitació de Paquita Gironès després de sentir-la estossegar. Dins de l'habitació va veure que a la dona li costava respirar i que estava desorientada. En un primer moment pensava donar un tranquil·litzant a l'àvia, però al final va optar per anar al magatzem de la neteja. Allí va omplir fins a la meitat una xeringa amb un producte de neteja de color cru o beix, i se la va ficar a la butxaca. Un cop a l'habitació de Gironès, va obrir la boca a l'àvia, que estava endormiscada, i li va subministrar el producte. La dona va començar a estossegar i expulsar el líquid. Les treballadores del geriàtric, juntament amb Vila, van assistir l'anciana fins que va arribar el SEM, que se la van endur a l'hospital.

Està previst que en les pròximes hores s'exhumin els cadàver de Masllorens i Guillamet per practicar-los les autòpsies.

Llibres sobre la mort recomanats per la perruquera aficionada a la tanatopràxia

Durant la declaració, Joan Vila va confessar que és un comprador compulsiu, i que adquireix molts de llibres, encara que no en llegeixi gaires. Tot i així, assegura que hi ha una perruquera de prop de casa seva, aficionada als temes paranormals i a la tanatopràxia, que li havia aconsellat un llibre sobre la mort. El detingut diu que empresonat tindrà més temps per llegir llibres d'Elisabet Funes, una escriptora que va treballar amb malalts terminals.

“Complirà la mateixa condemna tant si confessa tres assassinats com trenta”

Carles Monguilod, que defensa Joan Vila, assegura que va dir la veritat quan va declarar al jutge que havia confessat tots els crims. El lletrat dóna arguments jurídics: “Haurà de complir la mateixa condemna per tres assassinats que per trenta, per això no té sentit que menteixi”, va relatar el lletrat, que va recordar que en aquests casos la pena que s'aplica al condemnat és el triple que la major, que fa que tres penes de 20 anys siguin igual que trenta.

Va pintar les ungles de la Paquita de groc

El dia abans de la mort de Paquita Gironès, Joan Vila li va pintar les ungles de color groc. És per això que els Mossos van buscar acetona al geriàtric per si li n'hauria fet beure a la víctima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.