Successos

tribunals

Lacaba serà president de l'Audiència cinc anys més

Remarca que davant possibles litigis derivats del procés independentista de Catalunya ell farà complir la llei i la Constitució perquè és el que li pertoca

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha reescollit Fernando Lacaba com a president de l'Audiència de Girona. Aquest serà el quart mandat del magistrat al capdavant de l'estament judicial. Lacaba s'ha imposat amb onze vots als altres dos candidats: el president de la secció quarta de l'Audiència, Adolfo García Morales, que ha obtingut nou vots, i el titular del jutjat mercantil Hugo Novales, que n'ha obtingut un. La seva candidatura ha rebut onze vots dels vint que s'han emès. Lacaba ha agraït la confiança del CGPJ i ha promès “continuïtat” en la tasca que ha emprès aquests darrers anys per aconseguir nous jutjats a la demarcació i lluitar contra la mobilitat de plantilles. En relació amb el procés independentista, i com ja va fer palès durant l'entrevista a Madrid, Lacaba és clar: “El meu deure és aplicar la llei i la Constitució; per tant, la meva funció m'obliga a actuar en qualsevol afer que en vulgui quedar al marge.”

Lacaba va accedir per primer cop a la presidència de l'Audiència de Girona el febrer del 2001. I ara, quinze anys després, el CGPJ li ha renovat la confiança. Aquest serà el quart mandat del magistrat al capdavant de l'estament judicial gironí. A tot l'Estat, només hi ha un altre cas amb tanta continuïtat al càrrec (el president de l'Audiència d'Osca). Lacaba reconeix que la reelecció, fins a cert punt, l'ha sorprès. “Obtenir un quart mandat és complicat, però aquesta possibilitat hi era, perquè no hi ha res escrit sobre la durada del càrrec”, precisa.

El president de l'Audiència agraeix al CGPJ que li hagin valorat “l'experiència” i que, amb el nomenament, li permetin continuar tirant endavant la tasca iniciada en els darrers anys. Ja avança que aquests cinc anys vinents seran “continuistes”, i durant aquest temps es proposa aconseguir estendre arreu de la demarcació “l'estabilitat” d'òrgans judicials i plantilles que s'ha aconseguit a Girona ciutat.

Entre els reptes, concreta, hi ha la creació del jutjat de vigilància penitenciària a Figueres (necessari arran de l'obertura del Puig de les Basses). I sobretot, resoldre l'elevada mobilitat de jutges i funcionaris que hi ha en algunes comarques. Per exemplificar-ho, el magistrat ho centra en el cas dels lletrats de l'administració de justícia (els que abans es coneixien amb el nom de secretaris).

“Hem de treballar perquè el ministeri tregui noves places, perquè actualment el 80% d'aquesta plantilla és interina”, indica. “A més, també caldrà insistir perquè la reducció de plantilles que vol engegar el Departament de Justícia es faci d'acord amb les necessitats dels òrgans i la província, perquè moltes vegades els plantejaments es fan des de Barcelona sense tenir en compte la realitat dels llocs de treball”, hi afegeix. “En definitiva, moltes són tasques feixugues en les quals ja fa temps que treballo; per això, crec que el CGPJ ha estimat que ara no és convenient posar algú que tingui perfil tècnic però no governatiu al capdavant de l'Audiència de Girona”, explica.

Fer complir la llei

Al magistrat tampoc se li escapa que aquest mandat que ara enceta també estarà marcat pel procés independentista. I aquí és clar: “Faré complir la llei, que és el que em pertoca.” Com ja va recordar durant la defensa de la seva candidatura a Madrid, Fernando Lacaba remarca que el seu deure és “aplicar la Constitució”.

“Com en qualsevol altra qüestió que quedi al marge de la llei, s'haurà d'actuar perquè aquesta és la meva funció i obligació, i compto que la fiscalia i tothom faci la tasca que li pertoca”, afirma. El magistrat defensa que, en tot el que faci referència al procés, la seva posició serà “ferma”, i recorda que, en tot cas, si calgués fer canvis en la Constitució és a l'executiu estatal a qui correspon fer-los.

LA XIFRA

11
vots dels vint emesos va obtenir Fernando Lacaba, contra els 9 d'Adolfo García i un d'Hugo Novales.

LA FRASE

Davant qualsevol acció al marge de la llei s'haurà d'actuar perquè aquesta és la meva funció
Fernando Lacaba


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia