Successos

Seguretat

Atura't, pensa i connecta't

La Guàrdia Civil i la Policía Nacional fan campanya contra el cibercrim

Volen conscienciar els usuaris que cal adoptar mesures per evitar pirates informàtics i programes maliciosos als dispositius mòbils i tauletes

Els dispositius mòbils estan totalment integrats en la vida quotidiana. Utilitzen tecnologies que abans es reservaven per als ordinadors personals, però ara ho tenim al nostre abast i ocupa tan sols el palmell de la mà. La popularitat d'aquests dispositius ha crescut enormement, al mateix temps que ha crescut l'interès dels pirates informàtics que en volen aconseguir el control i, amb ell, les dades des usuaris.

“Atura't, pensa i després connecta't”, “Stop.Think.Connect”, en anglès. És el consell que donen la Policía Nacional i la Guàrdia Civil, que s'han afegit a la campanya llançada per l'Europol, en la qual participen vint-i-cinc països, per conscienciar els usuaris de mòbils i altres dispositius electrònics, com ara tauletes, de les mesures de seguretat que han d'adoptar per frenar els cada vegada més freqüents atacs de pirates informàtics.

Amb motiu del mes europeu de la seguretat en xarxa, l'Europol pretén recordar que el risc de programari maligne o malware és real i que els criminals cibernètics també actuen contra els mòbils, que poden no solament piratejar per espiar, sinó per robar informació confidencial i, fins i tot, diners.

El malware és un tipus de virus que es cola a l'ordinador, smartphone o tauleta a través d'un programa maliciós. La seva finalitat és robar-nos dades privades, fer que el dispositiu deixi de funcionar correctament o prendre'n el control per dur a terme altres accions sense el nostre permís. Per això, la Policía Nacional compartirà durant aquesta setmana consells i recomanacions a través dels seus perfils i comptes en xarxes socials de Twitter, Facebook, YouTube i Instagram. També farà servir els seus canals a la xarxa la Guàrdia Civil per fer arribar els seus advertiments, que inclouen que els ciutadans sàpiguen que “el malware ha arribat als nostres mòbils” i que cal protegir-nos dels cibercriminals.

Altres 21 països de la UE (Àustria, Bèlgica, Croàcia, Xipre, la República Txeca, Hongria, Irlanda, Itàlia, França, Alemanya, Grècia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia i el Regne Unit), tres estats no comunitaris (Colòmbia, Noruega i Ucraïna) i dues agències de la UE (Enisa i UE-Lisa) hi participen.

També en centres escolars

Entre les iniciatives de sensibilització destaquen les conferències en centres escolars, tallers educatius i cursos de formació, i xats en viu a les xarxes socials, a més de rodes de premsa per informar de les pautes preventives en 20 idiomes. Per exemple, com es fan de manera segura activitats quotidianes com ara la descàrrega d'aplicacions, l'ús segur de la banca per internet o la connexió sense fil, o com es pot evitar esdevenir una víctima. Instal·lar aplicacions només de fonts fiables, no clicar en enllaços ni descarregar els adjunts de correus electrònics o missatges de text no sol·licitats, i no comprar a través de xarxes Wi-Fi públiques són algunes de les recomanacions de la policia.

25
països
participen en la campanya per conscienciar als usuaris de telèfons mòbils i altres dispositius com ara les tauletes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.