Successos

tribunals

judici per estafa

Condemnen dos socis per l'apropiació de 71.000 euros

Administradors de GIEM, de Banyoles, no van ingressar els diners de transports sanitaris a l'entitat per la qual treballaven

L'Audiència de Girona ha condemnat a dos anys de presó i al pagament d'una multa de 2.100 euros Pere Muné Corbacho i E.N: com a autors d'un delicte d'apropiació indeguda. Els acusats eren socis i administradors de Gestió Integral d'Emergències Mèdiques SL (GIEM), una empresa dedicada al transport sanitari que tenia la seu a Banyoles –la companyia fa temps que va cessar la seva activitat–. La sentència recull que, entre l'1 de maig i el 21 de desembre del 2007, M. i N. van ser contractats com a treballadors per Emergencias Plus AIE: una entitat mercantil de la demarcació de Barcelona que també ofereix transport sanitari. A partir de la seva nova situació laboral, els dos acusats van continuar realitzant el servei d'ambulàncies amb la infraestructura que els va proporcionar la companyia que els va subcontractar i van facturar 71.958,84 euros. En la resolució judicial s'especifica que els processats van destinar tots aquests diners a GIEM: “No van entregar a Emergencias Plus AIE ni un euro dels beneficis, sinó que van incorporar el preu dels transports al seu propi patrimoni.”

Per efectuar els trasllats de pacients, Emergencias Plus AIE va facilitar-los dues ambulàncies logotipades, roba de treball i diners per als peatges i la gasolina. Els acusats van argumentar en el judici que estava previst que GIEM fos adquirida pel propietari d'Emergencias Plus AIE. Van justificar que facturaven a través de GIEM per millorar la situació econòmica de l'empresa de Banyoles abans que sigués absorbida, ja que Emergencias Plus AIE pretenia presentar-se a un concurs públic per a l'adjudicació del servei del transport i els convenia que GIEM estigués sanejada. Els imputats van afegir que l'agrupació de les dues companyies interessava molt a Emergencias Plus AIE perquè la seva unió representava més “poder empresarial” davant l'administració convocant del concurs. En la sentència es concreta que és cert que va existir el concurs, però en dates anteriors al frau –el concurs es va resoldre a finals del 2005–.

Un tercer soci, absolt

Segons els acusats, GIEM travessava problemes econòmics i, com que Emergencias volia adquirir-la per implantar-se a les comarques gironines, van acordar que ingressessin els diners a l'empresa de Banyoles per evitar situacions d'insolvència i facilitar la transacció. “Un negoci amb pèrdues és més barat d'adquirir que un de solvent perquè el seu preu de mercat baixa”, rebat el tribunal. A banda, ha estat absolt un tercer soci de GIEM, Joan Camps Palomino. En el seu cas, el magistrat Adolfo García Morales també ha condemnat Emergencias Plus AIE a assumir les despeses de l'advocat de Camps. El magistrat ressalta que l'acusació particular va actuar “amb temeritat” a l'hora de demandar Camps per, al final del judici, retirar l'acusació contra ell: “Se li ha fet patir la pena de banqueta i la de sol·licitar-li una responsabilitat civil d'uns 350.000 euros.”

El fiscal i l'acusació particular elevaven la xifra que es van embutxacar fins als 359.402 euros, però l'Audiència detalla que només es poden provar els 71.958, que són els diners que van facturar durant el temps que eren personal laboral de l'entitat. En la sentència, per tant, també s'estableix que M. i N. hauran d'indemnitzar Emergencias Plus AIE amb 71.958,84 euros. A l'hora d'establir la pena, el tribunal ha tingut en compte, com a agreujant, l'elevat valor de la quantitat que van apropiar-se amb voluntat lucrativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.