Successos

El CIE de la Zona Franca

Motí

El CIE de la Zona Franca, un polvorí

En poques setmanes hi ha hagut una vaga de fam frustrada i ahir un motí que va acabar amb un intent de fuga que no va reeixir

Tanquem el CIE denuncia indicis de maltractaments

El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca és un polvorí. El lloc es manté obert per expressa voluntat del govern espanyol, perquè les institucions catalanes hi estan en contra, molt especialment l'Ajuntament de Barcelona, així com una àmplia majoria de partits polítics catalans.

L'últim episodi violent es va viure ahir al vespre, quan uns70 interns es van amotinar i 40 d'ells van intentar fugar-se a través de la cuina a quarts de nou del vespre. Els fets van tenir lloc quan un grup d'interns, la majoria algerians, van intentar esbotzar la porta de la cuina fent servir objectes contundents. La ràpida actuació dels antiavalots de la Policía Nacional van impedir que la protesta i l'intent de fuga reeixissin.

La mediació del director del CIE va ser fonamental per reduir la tensió entre policia i antidisturbis i fer tornar els interns a les seves habitacions. Amb tot, i segons recull l'agència ACN, algunes fonts apunten que una quarantena d'interns es van quedar al pati demanant la seva posada en llibertat.

La tensió es va traslladar a l'exterior del centre d'internament on una trentena de persones es van manifestar demanant el tancament del CIE de la Zona Franca picant amb pedres i elements metàl·lics contra tota mena d'objectes que els permetessin fer molt de soroll. Fins i tot, una part d'ells van intentar arrencar la reixa, una part de la qual va quedar penjant.

Aquest episodi es produeix només una setmana i poc després que un grup d'estrangers es declarés en vaga de fam. La van començar 68, l'endemà ja eren 37 i al cap de molt poc també van desistir.

Els neguen l'entrada

Membres de la plataforma Tanquem els CIEs van intentar ahir accedir al centre per comprovar l'estat de salut dels interns, però la policia els va negar l'entrada així com la petició d'entrevistar-se amb el director del emplaçament.

Avui, els representants de la plataforma intentaran hi han pogut entrar aprofitant l'horari de visita. Han parlat amb dos dels immigrants irregulars que van participar en la protesta al pati i que, segons la policia, haurien protagonitzat un intent de fuga. Segons l'advocat de la plataforma, “hi ha indicis que alguns policies haurien agredit els interns per reduir-los i fer-los tornar a les seves cel·les”. L'entitat demana que es revisin les imatges de les càmeres de seguretat i que s'obri una investigació. Poc després d'aquesta visita, han arribat al centre el jutge que supervisa el CIE i una fiscal d'estrangeria.

Segons la plataforma, la situació al CIE, després d'algun altre intent de fuga i la vaga de fam de la setmana passada, és “tensa”, però la visita aquest dimecres de l'entitat, dels mitjans de comunicació i de representants del Consolat d'Algèria, han calmat una mica els ànims.

Els Centres d'Internament d'Estrangers no estan solucionant l'arribada d'immigrants il·legals a l'Estat espanyol i, en canvi, s'han convertit en una font de generació de problemes. El 19 d'octubre es van produir dos motins simultanis: un a Múrcia i l'altre a Madrid, tots provocats majoritàriament per ciutadans algerians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia