Successos

successos

inundació

Les famílies de les dones mortes a Agramunt acusen l'administració d'obstrucció

Un any després de la inundació a la residència, lamenten que es faci cas omís del requeriment de documentació del jutjat d'instrucció de Balaguer

Els familiars de les quatre àvies d'una residència d'Agramunt que van perdre la vida fa un any després del desbordament del riu Sió, han criticat a través d'un comunicat fet públic pel seu advocat que les administracions obstrueixen la investigació i que han fet “cas omís” del requeriment del jutjat d'instrucció de Balaguer perquè aportessin documentació sobre els fets. En el comunicat, lamenten que no s'hagin “depurat responsabilitats” i manifesten el seu “desengany” amb els òrgans i les administracions públiques.

D'altra banda, els familiars de les víctimes –que en el comunicat també agraeixen el suport rebut després de l'accident– avisen les administracions que “el transcurs del temps no fa més lleu el mal sinó al contrari, fa recordar més la gran quantitat d'incongruències i despropòsits”, i expressen la intenció que “s'aclareixin els fets i s'imputin les responsabilitats” que corresponguin.

En el moment dels fets, que es van produir el 3 de novembre de l'any passat a la matinada, les víctimes –Josefa Ingla Tarragona, Maria Bernaus Tuges, Salomè Guixa Guma i Teresa Farre Areste, d'entre 80 i 88 anys d'edat– dormien en un semisoterrani de la residència i van morir després de veure's sorpreses pel desbordament del riu Sió. En una compareixença el 12 de setembre al Parlament, el síndic de greuges, Rafael Ribó, també va lamentar que no s'hagués avançat en la investigació sobre els fets ni en l'elaboració d'un catàleg d'equipaments que estan situats en zones inundables a Catalunya.

L'endemà dels fets, l'Ajuntament d'Agramunt i la residència d'avis Ribera del Sió van denunciar que els avisos sobre la intensitat de la pluja i el desbordament del Sió van ser insuficients i que per això no es va poder actuar amb prou antelació per evitar la mort de les quatre àvies. Per la seva banda, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va assegurar al seu moment que s'havia avisat amb temps i va fer una crida a la “màxima unitat” per aclarir les circumstàncies dels fets.

Sensor

L'Ajuntament d'Agramunt va instal·lar el mes passat un sensor per prevenir inundacions com les que avui fa un any van destrossar la zona baixa del municipi pel desbordament del riu Sió. El sistema consisteix en un pluviòmetre situat al naixement del riu Sió, al municipi segarrenc de Gàver, i dos equips de mesura del cabal aigües avall. Els aparells donaran informació, també als veïns, de l'estat del riu a través d'una aplicació mòbil, que avaluarà el risc en cada moment. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ja té avançats els treballs per instal·lar dos mesuradors de cabals més, però encara no en té la dotació pressupostària assignada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia