Successos

successos

abussos a menors

El Vaticà aparta el capellà de Bellcaire que va abusar d'una nena en unes colònies

La decisió confirma les mesures cautelars que ja es van adoptar des de la diòcesi de Girona

Se li prohibeix definitivament fer activitats parroquials i pastorals

La Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà prohibeix realitzar qualsevol activitat parroquial i pastoral a Josep Planas Planas, el capellà de Bellcaire d'Empordà que va reconèixer haver abusat d'una nena durant unes colònies a Puigpardines, el 1989. La víctima tenia llavors 10 anys, i mai havia explicat la situació que va patir fins que, 27 anys més tard, va anar a veure el mossèn i va gravar la conversa que va mantenir amb ell, que va admetre els fets. El capellà té més de 80 anys i està jubilat, tot i que encara feia algunes substitucions. El Bisbat de Girona, tan bon punt va conèixer l'existència de la denúncia, va aplicar el protocol per a casos d'abusos i el va apartar cautelarment de les activitats de suport que duia a terme en algunes parròquies. A més, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va nomenar un instructor que, amb la col·laboració d'un segon expert en dret canònic, va iniciar una investigació. Els dos experts designats pel bisbe s'han entrevistat durant dos mesos amb la víctima i el mossèn, així com amb persones del seu entorn i possibles testimonis d'aquells fets de Puigpardines.

Tota la informació recollida es va enviar al Vaticà perquè en dictaminés unes conclusions. El Bisbat va corroborar ahir que la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha confirmat les mesures cautelars adoptades ja en l'àmbit de la diòcesi i ha prohibit definitivament al mossèn fer qualsevol activitat pastoral i parroquial. És a dir, no només ja no podrà fer missa públicament (la llei eclesiàstica no li pot prohibir celebrar missa en l'àmbit privat), sinó que tampoc podrà participar d'activitats pastorals en comunitat. L'11 d'octubre, Pardo va comunicar la decisió a la víctima. El contingut de l'expedient del Vaticà, a més, s'ha posat en coneixement de Planas, que també es va entrevistar amb el bisbe. Fonts del bisbat han explicat a l'ACN que el capellà s'ha compromès a acceptar les mesures adoptades per Roma. Les mateixes fonts apunten que no poden donar més detalls sobre la decisió del Vaticà perquè l'expedient és secret per llei. En una entrevista a Rac1, la víctima va avançar que enviarà una carta al Vaticà per demanar poder accedir a tota la informació.

Amb anterioritat, el jutjat d'Olot va decretar al juny el sobreseïment de les diligències que es van obrir arran de la denúncia de la víctima, de nom Esther i veïna de Bellcaire. La dona ja preveia que la causa judicial no prosperaria perquè el temps transcorregut des dels fets suposava la prescripció del delicte, però va voler tirar endavant la denúncia per una qüestió de dignitat, per animar altres possibles víctimes a denunciar i per posar en evidència la necessitat d'una reforma legal per evitar la impunitat en aquests casos.

LA DATA

1989
Una veïna de Bellcaire, que aleshores era menor, va ser víctima d'abusos per part del mossèn, a la Garrotxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia