Successos

Les factures de Batesteza i Manté a Innova, a judici

El calendari per presentar escrits de qualificació i de recurs a les dues peces acumulades es tanca el 3 d'abril

El jutge envia auto de procediment abreujat per l'obertura de judici després de 4 anys de diligències

Dues de les peces més importants d'Innova, que investiguen les factures cobrades de forma presumptament irregular per part l'exdirector del CatSalut, Carles Manté, i l'arquitecte Jorge Batesteza, entren en una nova fase processal. El jutge de cas, Diego Álvarez de Juan, ha enviat un auto de procediment abreujat per sol·licitar l'obertura de judici d'unes diligències efectuades durant més de 4 anys, i dóna temps a les parts fins el 3 d'abril per tal que es posicionin. És a dir, CUP, Ara Reus, Ajuntament de Reus i fiscalia hauran de presentar els seus escrits de qualificació, amb la petició d'uns delictes determinats o el sobreseïment de la causa, mentre que els investigats podran presentar recursos contra els arguments del magistrat. A la vegada, Álvarez de Juan assegura que en un altre auto fixarà una responsabilitat civil per a tots els imputats que encara no la tinguin o recalcular les quanties d'aquells que ell consideri oportú.

Delictes

El jutge acusa dels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau a l'administració, blanqueig de capitals i falsetat documental a l'exdirector d'Innova, Josep Prat, l'exalcaldede Reus, Lluís Miquel Pérez, l'exsecretària de l'hòlding, Natàlia Torrell, l'exresponsable d'infraestructures d'Innova, José Vicente Gómez Rebollo, els empresaris Sergi Luqui i Silvia Barberá i l'arquitecte Jorge Batesteza. Aquesta acusació neix del pagament presumptament irregular de 387.000 euros a Batesteza, per assessorar en la construcció de l'Hospital de Sant Joan.

Pel que fa a les factures cobrades per Manté, per valor de 720.120,82 euros més IVA, els delictes als quals s'ha d'afrontar l'exdirector del CatSalut són els de prevaricació, malversació de cabals públic, blanqueig de capitals i falsedat documental. Aquesta acusació també afecta Prat, Pérez,Torrell i l'exdirectora econòmica i financera d'Innova, Ester Ventura. L'auto fet públic dilluns arriba després que el magistrat hagi decidit unir la peça principal i la 2 del cas.

Document de dos folis

L'auto, de 37 pàgines, indica que les contractacions de Manté i Batesteza es van fer obviant totalment la normativa pública que indicava que els contractes superiors a 211.000 euros, IVA exclòs, havien de passar per un procés de licitació pública. En el cas de Manté, el jutge assegura que només existeix un document de dos folis, amb data de 25 de febrer de 2008, per tal de justificar totes les tasques realitzades amb Innova i que li comportaven ingressos des de la signatura del contracte, el 15 de març de 2007, només 8 dies després que Manté creés l'empresa CCM Estratègies i Salut.

El cas de l'arquitecte Batesteza

Respecte a les factures de l'arquitecte, Álvarez de Juan traça una evolució de la seva posició professional per demostrar els cobraments irregulars. Primer, quan era gerent d'infraestructures del Servei Català de la Salut, va participar en dues taules de contractació d'Innova per a la construcció de l'Hospital de Sant Joan, una de les quals per designar la figura del projecte manager, que s'havia d'encarregar de supervisar les obres. Segons el jutge, Innova va estar dos anys sense pagar per aquest servei perquè estava en desacord amb la persona designada. L'any 2009, relata l'auto, Gómez Rebollo va indicar a la UTE, comandada per Sergi Luqui, que contractés a Batesteza, a través de BBATS, per a realitzar les tasques de project manager. Així es va fer i va ser llavors quan l'arquitecte va iniciar la seva relació amb Innova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.