Successos

Condemnat un professor de classes de repàs per abusos

El denunciat reconeix que va fer tocaments a cinc menors, a Girona i a Salt

L'Audiència li imposa tretze anys i mig de presó

L'investigat i les víctimes pertanyien a la mateixa comunitat religiosa

La secció tercera de l'Audiència de Girona va condemnar ahir a 13 anys i mig de presó Luis Gustavo Montenegro Santillán per haver abusat sexualment de cinc menors. L'acusat va reconèixer els fets i, al final de la vista, va demanar perdó als familiars de les víctimes, que eren presents a la sala. El ministeri públic sol·licitava en un principi que se li imposessin 27 anys de presó. A les portes del judici, però, la fiscal i l'advocada de la defensa de Montenegro van arribar a un pacte, que va comportar que la pena se li reduís a la meitat. Per poder aplicar la rebaixa va ser clau el fet que se li van estimar dues atenuants. Una d'aquestes és la confessió, ja que va admetre la seva culpabilitat. I, en segon lloc, la reparació del dany, perquè ha indemnitzat les víctimes pels danys morals ocasionats. En canvi, com a fet desfavorable, se li ha tingut en compte l'agreujant d'abús de confiança.

Basant-se en l'acord entre les parts, el jutge va condemnar ahir l'acusat de viva veu. Segons es va declarar provat, aquests episodis van tenir lloc als anys 2013 i 2014. Alguns dels factors comuns entre els diferents casos són que l'investigat mantenia una relació especial, propera i de confiança tant amb els nens com amb els seus pares i, a més, tots pertanyien a la mateixa comunitat religiosa. També es dona la circumstància que Montenegro feia classes de repàs a diversos dels afectats, durant les quals va aprofitar per fer-los tocaments.

Part dels abusos es van produir entre l'octubre del 2013 i l'abril del 2014. L'home va admetre que estant al domicili d'una de les famílies, resident a Girona, es va acostar diverses vegades al menor, quan el nen era al llit. Aleshores li va fer tocaments a la zona genital, pel damunt de la roba. L'acusat vivia en aquella època a casa de la víctima, ja que la família del nen havia decidit acollir Montenegro a causa de la precària situació en què estava.

Altres episodis es remunten a l'estiu del 2014, quan el processat feia classes particulars de repàs a un nen de 10 anys. Les impartia al pis del menor, veí de Salt. Mentre li donava aquestes lliçons de reforç a la sala d'estar de l'immoble, va realitzar a l'alumne diversos tocaments als genitals i al cul, en ocasions per sobre de la roba interior i en d'altres per sota. Una situació similar es va repetir un altre dia d'aquell estiu, quan el nen es va desplaçar a l'habitatge de l'acusat per rebre una de les classes particulars concertades.

Una tercera víctima va ser un menor a qui també havia fet classes de repàs (tant a casa del nen com al domicili de l'acusat). I, finalment, ha quedat provat que Montenegro va abusar de dos germans de Girona, que aleshores tenien 14 i 12 anys. A un d'ells li impartia matemàtiques, entre altres assignatures.

Va ser condemnat per aquests fets a 12 anys de presó com a autor de quatre delictes d'abusos sexuals de manera continuada a menors de tretze anys, així com un any i mig de presó més per un delicte d'abús sexual continuat. A tres dels perjudicats, els ha indemnitzat amb 3.000 euros a cadascun d'ells (aquesta era la quantitat que reclamaven les víctimes pels perjudicis soferts). A més de la condemna, quan surti de la presó haurà de passar 15 anys en llibertat vigilada, durant els quals no es podrà acostar als menors, a casa seva ni als centres on estudien.

Paraules de penediment

Montenegro va fer ahir ús del dret a l'últim torn de paraula al final de la vista per mostrar el seu penediment. Es va posar dret, es va girar mirant cap a les famílies de les víctimes i els va dir: “Vull demanar perdó per la mala conducta que vaig tenir. Des de llavors estic sent tractat. No passarà mai més.”

LA FRASE

Vull demanar perdó per la mala conducta que vaig tenir. Des de llavors estic sent tractat. No passarà mai més
acusat

LA XIFRA

9.000
euros és la quantitat econòmica a què ha hagut de fer front l'investigat per indemnitzar tres de les víctimes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia