Successos

tribunals

judici pels apunyalaments

L'acusat d'apunyalar cinc vianants es nega a contestar

La defensa al·lega que l'estrès pel judici no beneficia el seu estat psíquic i les acusacions hi veuen estratègia per convèncer la sala de la inimputabilitat

Demanen 86 anys de presó per intent d'assassinat amb agreujant de racisme

Alejandro Ruiz Vidal, l'acusat d'apunyalar cinc vianants a Lleida el 22 de setembre del 2014, es va negar ahir a declarar en el judici que va començar a l'Audiència de Lleida, en el qual la fiscalia demana 81 anys de presó, i 86 anys les acusacions particulars, per cinc temptatives d'assassinat amb els agreujants de racisme i reincidència.

No va respondre a les preguntes de cap de les parts ni a les del seu advocat, Jon Zabala, que va atribuir la negativa al fet que “situacions d'estrès com la d'un judici no beneficien el seu estat psíquic”, ja que “té un trastorn paranoide de personalitat”. Les acusacions particulars, en canvi, consideren que el seu silenci respon a una estratègia de la defensa per intentar convèncer la sala d'aquesta patologia mental i de la seva inimputabilitat.

Un dels advocats de l'acusació, Xavier Prats, considera que l'acusat “està fent teatre per intentar demostrar que està alienat mentalment”. Per un altre advocat, Enric Rubio, l'acusat sempre s'ha mostrat com una persona “calmada” i “és capaç de mantenir una conversa amb total normalitat”. Precisament un dels mossos que el van interrogar va declarar que parlava de manera “coherent” i tenia “molta memòria”. El cap d'investigació dels Mossos va declarar que les agressions van ser “molt greus” i “clarament xenòfobes”, i ho va argumentar amb el fet que quatre de les cinc víctimes són estrangeres i perquè al pis de l'acusat van trobar pintades i llibres relacionats amb el feixisme, el nazisme o l'homofòbia.

Els fets pels quals es jutja Ruiz van tenir lloc la tarda del 22 de setembre del 2014. En poc més de vint minuts va apunyalar quatre homes i una dona en diferents punts de Lleida, entre el passeig de Ronda a l'altura de Rovira Roure i el parc de les vies. El jove, que llavors tenia 21 anys, va calar foc al pis on vivia a Rovira Roure i va fugir a Balaguer. L'endemà va tornar a Lleida i es va lliurar a la Guàrdia Urbana.

Les víctimes van resultar ferides de diversa gravetat. Qui en va sortir més malparat va ser un ciutadà pakistanès a qui es va quedar clavat el ganivet a l'esquena i que té una discapacitat parcial del seu cos. A banda de les temptatives d'assassinat, Ruiz també està acusat d'un delicte d'incendi i un altre de lesions pel dany psicològic que va causar al nen que va veure com atacava la seva mare.

El judici està programat fins dijous. Està previst que avui declarin les víctimes; demà serà el torn dels pèrits, que presentaran informes psiquiàtrics de l'acusat i informes mèdics sobre les lesions de les víctimes, i dijous les parts presentaran les conclusions. Ruiz, originari de La Rioja i exestudiant de medicina de la Universitat de Lleida, va ser condemnat a dos anys i dos mesos de presó per una agressió de caràcter xenòfob a un jove colombià que va tenir lloc a final del 2012 a Logronyo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia