Successos

Judicial

Relleu a la fiscalia amb la batalla centrada en la inestabilitat

Ana María Meléndez substitueix Josep Maria Casadevall, que ha estat 17 anys al càrrec

La nova fiscal en cap fixa com a objectiu reduir la mobilitat de la plantilla

Ana María Meléndez ja és la nova fiscal en cap de les comarques gironines. En un acte protocol·lari a la sala de jurats de l'Audiència de Girona, la que fins ara era delegada de Violència sobre la Dona va prendre ahir possessió del càrrec en substitució de Josep Maria Casadevall. En una sala plena a vessar, Meléndez va avançar durant el seu discurs que el seu projecte és continuista. “Casadevall ha dirigit la fiscalia magníficament, és per això que seguiré amb la seva estructura i línia, que és idònia, sobretot davant de la falta d'estabilitat”, va explicar. En aquest sentit, Meléndez va recordar que tan sols el 55% de la plantilla de fiscals de les comarques gironines és estable, i la resta és temporal, ja que són professionals que no es queden a la demarcació perquè esperen opositar a altres places de l'Estat espanyol que estan més a prop de casa seva. “La falta de tradició a les comarques gironines de preparar oposicions fa que hi hagi pocs fiscals amb vinculació d'origen a la demarcació”, lamenta la nova fiscal en cap.

Girona, escola de fiscals

En la mateixa línia, Meléndez va recordar que “Girona és coneguda com l'escola dels fiscals”, referint-se al fet que la falta de graduats en dret de les comarques gironines que facin oposicions per ser fiscals fa que cada any arribin nous professionals sortits del Centre d'Estudis Jurídics amb nul·la experiència sobre el terreny. “Després d'adquirir experiència a les comarques gironines la majoria marxen”, assevera.

Per combatre aquesta inestabilitat i mobilitat en aquest sector, Ana María Meléndez va fer una picada d'ullet al rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, que ahir era present a l'acte: “Cal que treballem junts i buscar col·laboració amb la UdG perquè els estudiants tinguin atracció per la branca de fiscalia, una bona sortida professional i que suposaria una millora de l'estabilitat”. De la mateixa manera, també va voler agrair la tasca que està fent la plantilla estable amb els fiscals que arriben nous. “Agraeixo la disposició per ajudar els nous i dels nous per integrar-se a la realitat social i lingüística del territori, i el rigor jurídic davant de tot.”

LES FRASES

Cal buscar col·laboració amb la UdG perquè els estudiants tinguin atracció per la branca de fiscalia
Casadevall ha dirigit la fiscalia magníficament, és per això que seguiré amb la seva estructura i línia
Ana María Meléndez
fiscal en cap

El president Lacaba lamenta la càrrega de treball

Durant l'acte, tant la nova fiscal en cap, Ana María Meléndez, com el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, van lamentar la càrrega excessiva de treball que han d'afrontar els funcionaris. “Les successives reformes legislatives han donat més competència als fiscals, fet que ha suposat sumar més càrrega de treball de la que ja tenim”, sosté Meléndez, que es queixa que “les reformes no van acompanyades d'un augment de plantilla”. Al seu torn, el president Lacaba va remarcar: “És de justícia destacar que, de la mateixa manera que passa amb els jutges, la plantilla de fiscals és la més minsa de tot el Consell d'Europa, i una de les que suporten més càrrega de treball individual.” En aquest sentit, el president de l'Audiència va aportar dades: “La ràtio de casos designats a cada fiscal de primera instància de l'Estat espanyol és molt lluny de la mitjana del Consell d'Europa, d'11 fiscals per cada 100.000 habitants, amb una mitjana de 615 casos per fiscal.” “A la demarcació de Girona, la taxa de congestió dels 61 òrgans jurisdiccionals continua sent preocupant, ja que és del 24,4%”, lamenta Lacaba, i és per això que va voler fer un toc d'atenció tant a la fiscalia com al govern espanyol perquè ho tinguin en compte en els pressupostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia