Successos

policial

detenció per estafa

Arresten un mercader d'or per una estafa de 124.850 euros a clients inversors

En un mes el botiguer ha estat arrestat tres cops: primer per receptació i venda de joies robades, després per induir a un assalt violent i ara per estafa

Els Mossos han tornat a arrestar, per tercer cop, Rafael Valdiviejas Garrido, de 63 anys, que regentava una botiga de compravenda d'or al carrer Migdia, aquesta vegada per una estafa de 124.850 euros a set clients coneguts a qui hauria entabanat en una inversió fraudulenta.

L'última detenció és del 20 de març. En aquesta ocasió, a Rafael Valdivejas se l'ha tornat a detenir a partir de l'anàlisi de la documentació que li van trobar el 27 de gener, quan van escorcollar la seva botiga després de detenir-lo a ell i al seu fill per receptació i venda de joies robades. Els mossos van veure que tenia documentació que el vinculava a un frau i van acabar concloent que Valdiviejas havia estafat set clients, de qui es guanyava la confiança, amb l'argúcia de proposar-los invertir diners en un dipòsit financer que els donaria uns guanys mensuals del 5%. Com a aval de la seva liquiditat els entregava uns lingots d'or i els advertia que no podien fer cap gestió amb els lingots d'or i que només els havien de guardar com a garantia. De fet, poc negoci haurien pogut fer amb els inversors amb els lingots perquè, tal com s'ha demostrat, no eren d'or. Segons els mossos, que han identificat fins a set víctimes de l'estafa, quan era l'hora d'entregar els interessos als seus inversors, Valdiviejas reaccionava de diferents maneres: a vegades pagava una o dues mensualitats per guanyar-se la confiança i atreure més clients i després deixava de pagar amb excuses sobrevingudes o entabanava les víctimes proposant-los reinvertir en un nou producte per guanyar més diners en interessos. Fins que es va descobrir que tot plegat era un frau. Durant les negociacions amb els inversors es van donar moments de molta tensió quan, segons els mossos, Valdiviejas va arribar a intimidar els clients amenaçant-los amb un ganivet i insinuant que tenia coneguts molt perillosos de les màfies italianes. Valdiviejas va passar a disposició judicial el 22 de març i va quedar en llibertat.

El 9 de març, però, ja se l'havia detingut per frau a la Seguretat Social i per falsificació de document públic perquè es va comprovar que s'ho havia manegat per cobrar el subsidi d'atur, tot i que estava en situació laboral activa.

Però la llista d'imputacions contra Rafael Valdiviejas és més llarga: els mossos també el tenen encartat, juntament amb el seu fill, com a inductor de l'assalt violent del qual va ser víctima el 12 de gener un veí de Castellfollit de la Roca que es dedica també a la compravenda de joies. La investigació sospita que els Valdiviejas, per la informació que tenien de la víctima arran del negoci que regentaven, van assenyalar-la com un bon objectiu per al robatori que haurien perpetrat materialment Abdeljabar Malki i El Mustapha El Inani, de 27 anys, que van ser arrestat a Salt. La botiga de compravenda d'or del carrer Migdia va ser clausurada després que en l'escorcoll del 27 de gener s'hi van trobar joies que procedien de sis robatoris en cases de Girona i la Bisbal d'Empordà entre els mesos de novembre i desembre.

LA XIFRA

7
inversors
va estafar donant-los com a aval un lingot d'or que en realitat no era d'or.

LA DATA

27.01.17
Van detenir
per primera vegada el venedor d'or perquè tenia joies robades a la botiga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia