Successos

regne unit

prevenció antiterrorista

Un atac fallit amb un iPad fals, darrere del vet als portàtils

La prohibició de dur aparells electrònics ha estat motivada pels nous sistemes de producció d'artefactes explosius

Scotland Yard va detectar una sèrie de factors que van fer saltar les alarmes

La prohibició imposada pels EUA i el Regne Unit de dur a cabina aparells electrònics més grans que un telèfon intel·ligent, com ara tauletes, càmeres fotogràfiques, videoconsoles, reproductors de DVD i ordinadors portàtils, podria haver estat motivada, segons revela el diari britànic The Guardian, pels nous sistemes de producció d'artefactes explosius. The Guardian, citant fonts dels serveis de seguretat, aclareix que el vet no és conseqüència d'un incident concret, sinó d'un conjunt de factors, tot i que també destaca que els nous sistemes de producció d'artefactes explosius són una preocupació.

La controvertida mesura, en vigor des de dissabte passat, es va adoptar després del descobriment d'un atemptat fallit en un avió a través d'un iPad fals. Segons el diari britànic, Scotland Yard va detectar un complot per intentar col·locar a l'interior de la cabina d'un avió una bomba dins d'una tauleta d'Apple. Segons fonts de les agències d'intel·ligència, el descobriment d'aquest pla, del qual no s'ha revelat ni quan es volia executar, ni el vol, ni el país ni les persones involucrades, va confirmar les sospites que alguns grups gihadistes havien trobat noves vies per introduir explosius a les cabines dels avions, després dels intents frustrats de dur-los camuflats a la roba o a les sabates.

Segons The Guardian, introduir una bomba a l'interior de la cabina d'un avió causaria més impacte que no pas amagar-la a la bodega, ja que és l'espai on hi ha els passatgers, i l'atacant la podria col·locar contra una finestra o una porta. En el cas de la bodega, en canvi, i en funció de la ubicació de l'avió, hi ha més probabilitats de poder fer un aterratge d'emergència que si l'incident es produeix a cabina. L'any 2016 ja es va intentar perpetrar un atemptat en un avió amb un dispositiu electrònic. Va ser al mes de febrer a Somàlia, on un passatger va utilitzar un ordinador portàtil per fer detonar una bomba a l'interior d'un Airbus 321. La deflagració va provocar un forat al fuselatge de l'avió, de Daallo Airlines, però no el va fer caure, perquè l'artefacte va ser detonat 20 minuts després que l'avió s'enlairés, abans d'assolir l'altitud de creuer. Els pilots van aconseguir tornar a l'aeroport de Mogadiscio i fer un aterratge d'emergència.

El vet dels EUA i el Regne Unit, en vigor des del 25 de març i sense que s'hagi dit quant temps duraran les restriccions, prohibeix dur dispositius electrònics a l'equipatge de cabina tret que es tracti d'un telèfon intel·ligent i, per tant, obliga els passatgers a facturar aquests dispositius electrònics.

En el cas britànic, la restricció afecta dispositius de mida superior als 16 centímetres d'alt, 9,3 d'ample i 1,4 de gruix, en vols directes procedents de Turquia, el Líban, Jordània, Egipte, Tunísia i l'Aràbia Saudita. En el cas nord-americà, les restriccions afecten també vols procedents de Kuwait, el Marroc, Qatar i els Emirats Àrabs Units.

Països com ara França i Bèlgica estarien considerant la possibilitat d'afegir-se a aquestes restriccions en els vols, tot i que abans d'adoptar qualsevol decisió volen esperar a conèixer el pronunciament de l'Agència Europea de Seguretat.

LA DATA

25.03.17
Entra
en vigor el vet imposat pel Regne Unit i els EUA que impedeix dur dispositius electrònics a la cabina d'un avió.

Sense proves de la relació entre Masood i Estat Islàmic

La policia britànica no ha trobat evidències que vinculin Khalid Masood, l'autor de l'atac al Parlament britànic de dimecres passat en què van morir quatre persones, amb organitzacions terroristes internacionals, tot i que Estat Islàmic (EI) en va assumir l'autoria. En una entrevista a la BBC, el subcomissari Neil Basu va admetre que Masood “clarament tenia interès en el gihad”, però va precisar que fins ara no s'han trobat proves que estigués vinculat amb Al-Qaida ni EI. Tampoc s'han trobat proves, va dir, que Masood hagués parlat dels seus plans amb algú, i Scotland Yard descarta que s'hagués radicalitzat durant la seva estada a la presó el 2003, després de ser condemnat per un apunyalament. Les declaracions de la policia tenen lloc després d'un comunicat de la mare de Masood en què afirma que està commocionada per l'acció comesa pel seu fill. La policia calcula que Masood va envestir desenes de persones al pont de Westminster a més de 120 quilòmetres per hora, en el marc d'un encadenament de successos que va durar 82 segons. D'altra banda, diumenge al vespre la policia va detenir un home a Birmingham sota la sospita que podria preparar nous atacs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia