Successos

Societat

Troben un arsenal d'explosius en un convent de monges a Vic

Entre el material hi havia 30 quilos de dinamita, 26 granades de mà, 290 detonadors i 2.232 cartutxos de fusell

Agents dels Tedax dels Mossos d'Esquadra van fer-ho explotar controladament en una pedrera d'Osona

Unes obres per reparar uns degoters a les golfes del convent de Santa Teresa de Vic, on actualment hi viuen 18 monges de clausura, van permetre trobar un important arsenal d'artefactes explosius de la Guerra Civil que hi havia amagat entre la teulada i un fals sostre. A l'amagatall s'hi van trobar 30 quilos de dinamita, 26 granades de mà, 290 detonadors, 2 fusells, 16,5 quilos de pólvora, 2.232 cartutxos de fusell i 12 metres de metxa lenta. Agents dels Mossos de l'Àrea de Desactivació d'Artefactes Explosius Tedax-NRBQ van retirar l'arsenal ahir al matí i van fer-lo explotar de manera controlada en una pedrera de Seva.

La descoberta va produir-se abans-d'ahir, quan el paleta estava inspeccionant uns degoters. “La primera reacció va ser avisar els Mossos, que avui [ahir per al lector] s'ho han endut tot”, explicava Anna de Jesús, priora del convent de Santa Teresa, la qual destacava la discreció i amabilitat de les dues agents dels Mossos d'Esquadra que més directament es van fer càrrec del material. El forat per on es va trobar la munició i les armes es va tornar a tapar i, per les característiques de l'orde religiós, no van permetre entrar a fer-hi fotos. “No fa cap gràcia, però ja està passat; esperem que no hi hagi cap més amagatall”, comentava la priora, que afegia: “Quan ho saps et quedes una mica parat.” Segons ella, quatre agents dels Mossos van arribar-hi a quarts de deu del matí i en una hora aproximadament s'ho van endur tot. Abans d'iniciar la retirada del material explosiu, segons els mateixos Mossos, es va desallotjar una ala del convent (actualment de titularitat de les Carmelites Descalces) “per tal de garantir la seguretat de l'operació”.

La localització del material explosiu va suposar l'activació d'un dispositiu especial que va permetre retirar tot l'arsenal trobat sota importants mesures de seguretat i el posterior trasllat per carretera fins a la pedrera on es va fer l'explosió controlada. Ahir al vespre, els Mossos d'Esquadra van difondre per Twitter una petita gravació de vídeo on es pot veure l'explosió feta pels agents dels Tedax.

Dipòsit d'anarquistes

L'origen de l'armament i dels explosius que es van trobar abans-d'ahir se situa a l'inici de la Guerra Civil. L'any 1936, el convent va ser ocupat pels anarquistes de la CNT-FAI i durant la guerra va servir com a dipòsit de material militar fins a l'ocupació de Catalunya per l'exèrcit nacional, el gener de 1939.

Un cop es va haver acabat la guerra, en un primer moment, la Guàrdia Civil va utilitzar el convent de Santa Teresa com a caserna. Posteriorment, el convent va ser retornat a les Carmelites Descalces. L'església i el convent de Santa Teresa és un edifici barroc que data del segle XVII, construït per Josep Morató, situat a la plaça Santa Teresa de Vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia