Successos

Llengua

Reconeixement a un advocat gironí pel foment del català

El lletrat Joan Geli Rissech va rebre l'XIè Premi Agustí Juandó i Royo

L'acte va tenir lloc a l'auditori Josep Irla

La comissió de llengua del Consell de l'Advocacia Catalana va lliurar dijous al lletrat gironí Joan Geli Rissech l'XI Premi Agustí Juandó i Royo, que reconeix l'esforç i la tenacitat per mantenir viu l'ús del català a la justícia. L'acte de lliurament es va dur a terme a l'auditori Josep Irla de Girona, on van assistir nombroses personalitats de l'àmbit jurídic, així com degans i membres de juntes de govern dels col·legis d'advocats del país. El president del Consell de l'Advocacia Catalana i degà de Girona, Carles Mac-Cragh, va reiterar el compromís de la institució en la promoció de l'ús de la llengua catalana en l'àmbit judicial. També va valorar la resposta que està tenint la iniciativa del Departament de Justícia d'incentivar econòmicament els escrits que els lletrats del torn d'ofici presentin als jutjats en català. Aquest pla es va posar en marxa al final del desembre i a hores d'ara hi ha ja 1.300 advocats inscrits a tot Catalunya. “La recent i molt lloable decisió de la conselleria de Justícia d'incentivar que els membres del torn d'ofici presentin els seus escrits en català, explica clarament la greu situació per la qual passa l'ús de la llengua pròpia en la justícia”, va dir Mac-Cragh, que hi va afegir que “potser no és el camí idoni per contribuir a la seva utilització, però qualsevol drecera és bona si aconseguim que es normalitzi el seu ús en un àmbit tan essencial com la justícia”.

Joan Geli Rissech (Santa Llogaia del Terri, 1943) es va llicenciar en dret l'any 1965 i va començar la seva activitat professional al govern civil de Girona. Especialitzat en la branca contenciosa administrativa, va abandonar la funció pública el 1969 per treballar d'advocat, activitat que encara exerceix. És l'autor d'un estudi sobre la llei de normalització lingüística i els seus efectes en l'Administració de Justícia, que ha esdevingut un referent del dret civil català i del llenguatge jurídic. La trajectòria de Geli és la d'un ferm defensor de l'ús del català a la justícia, dels primers que va utilitzar-lo, estudiar el seu règim legal i defensar-lo, demostrant un interès per la llengua catalana que, malgrat no haver pogut estudiar, va aprendre mitjançant la lectura.

El lliurament del premi Juandó i Royo es va instaurar el 2004. El premi porta el nom de l'advocat Agustí Juandó i Royo, que va ser secretari de l'Audiència Provincial de Barcelona el 1936. El 19 de juny de 1939 Juandó i Royo va ser sotmès a un consell de guerra en què es va incloure com a fet inculpatori la seva tasca de normalització de l'ús de la llengua que va fer a l'Audiència Provincial. Se'l va condemnar a pena de mort per rebel·lió militar i va ser afusellat el 9 de juliol de 1939.

LA DATA

1965
És l'any en què Geli es va llicenciar en dret, especialitzant-se en la branca contenciosa administrativa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.