Successos

Tribunals

Parlant, la gent s’entén

conciliació

Els jutges de pau gironins reivindiquen la seva tasca de mediació per resoldre conflictes i evitar els jutjats

Signen un conveni de col·laboració entre el Departament de Justícia i l’Associació Catalana en Pro de la Justícia

“L’administració de justícia és present en molts pobles, al costat dels ciutadans, a través de la figura del jutge de pau”

Una trentena de jutges de pau de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva van participar ahir en la primera trobada de jutges de pau de la demarcació. L’objectiu de la cita era donar a conèixer la seva figura i oficialitzar el conveni de col·laboració entre el Departament de Justícia i l’Associació Catalana en Pro de la Justícia. Durant l’acte, es va reivindicar sobretot la seva tasca de mediació per a la resolució de conflictes. “Cal mobilitzar-nos, ser més visibles i que reconeguin la nostra tasca”, va assegurar la jutgessa de pau de Salt, Francesca Terrón Collado, que va codirigir la trobada juntament amb la jutgessa de pau de Sant Andreu Salou, Maria Josep Rodríguez López. Una tasca que bonament va ser reconeguda pel màxim exponent del món judicial gironí, el president de l’Audiència de Girona, Fernando Lacaba, que durant el seu parlament va afirmar amb rotunditat que els jutges de pau són “una peça clau en el sistema judicial”. “Són els grans desconeguts; estan fent una tasca molt silenciosa, però són persones implicades amb la institució”, va reconèixer Lacaba. Sobretot va destacar la seva feina pel que fa a qüestions que haurien pogut arribar als jutjats ordinaris, però que, gràcies a la seva intervenció, s’han pogut resoldre. “Parlant, es pot arribar a solucions. Moltes vegades no cal anar als jutjats, una via que tampoc és garantia de solució”, afirma. Així mateix, va recordar que “sovint la justícia és lenta i cara, i el jutjat de pau és una molt bona sortida, una alternativa per a la resolució del conflicte”, va reivindicar el president de l’Audiència de Girona. En aquest sentit, va recordar el seu paper de jutges de proximitat: “L’administració de justícia és present al carrer, en molts pobles, al costat dels ciutadans, a través de la figura del jutge de pau.” Lacaba va recordar que, abans que existís qualsevol legislació, els jutges de pau van ser els primers mediadors, una figura que ara, diu, “està molt estesa”. “El jutge de pau sempre s’ha dit que és un home bo, un home respectat i, per tant, amb autoritat moral amb els veïns.” “Hi ha massa coses que estan judicialitzades, que no haurien d’arribar als jutjats, i moltes vegades, en moltes matèries, la gent s’entén simplement parlant, i cal una persona objectiva que faci la mediació”, assenyala Lacaba amb referència als jutges de pau. “La gent acudeix massa vegades als jutjats”, va concloure el president de l’Audiència de Girona.

La trobada, a més, va servir per exposar el nou conveni amb la Generalitat, que estableix el marc de col·laboració entre el Departament de Justícia –que actuarà principalment per mitjà del Centre de Mediació de Dret Privat– i l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, per fomentar la derivació cap a sistemes extrajudicials de gestió de conflicte des dels jutjats de pau. L’àmbit d’actuació és sobretot la mediació de conflictes familiars i civils, en què la intervenció dels jutges de pau pot ajudar les persones i les organitzacions a gestionar pacíficament les seves discrepàncies i evitar l’obertura de procediments judicials de caràcter contenciós, així com posar fi als ja iniciats o reduir-ne l’abast.

Formació
El Departament de Justícia ja ha ofert formació a una vintena de jutges de pau gironins en àmbits com ara l’anàlisi de conflictes, els sistemes extrajudicials de gestió de conflictes i les habilitats de negociació i conciliació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia