Successos

successos

Presó per a l’autor de la puntada de peu mortal

El jutge l’acusa d’un delicte d’homicidi per la mort del turista italià a Lloret

Un vídeo demostra la violència que va emprar contra Niccolò Ciatti

Dos dels sospitosos queden en llibertat

El jutge ha enviat a la presó un dels tres ciutadans txetxens sospitosos d’haver apallissat fins a la mort Niccolò Ciatti, un turista italià de 22 anys, dissabte a Lloret de Mar. Els detinguts van passar ahir, a un quart de cinc de la tarda, a disposició del jutge del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Blanes, que després d’escoltar la seva versió dels fets i que només responguessin a les preguntes dels seus advocats, va ordenar l’ingrés a la presó comunicada i sense fiança per a l’autor de la puntada de peu mortal, acusat d’un delicte d’homicidi, tal com va demanar el fiscal. El jutge va prendre aquesta decisió sobretot pel risc de fugida i per la gravetat dels fets ocorreguts. En canvi, va deixar en llibertat els dos altres detinguts. Un d’ells, a més, té prohibit sortir de l’espai Schengen. Tot i estar en llibertat, tots tres continuen investigats com a sospitosos d’un delicte d’homicidi i la investigació continua oberta.

El vídeo, la prova

La prova més clara són les imatges de la brutal pallissa que van córrer ahir per les xarxes socials. S’hi veu com la baralla obliga els responsables de la discoteca St. Trop a parar la música i a encendre els llums del local. Pels volts de les tres de la matinada, els detinguts haurien tingut una enganxada amb el grup d’italians, i sobretot amb Niccolò Ciatti. Després d’una empenta van arribar els cops de puny a tort i a dret. En les imatges de la batussa es veu com Ciatti acaba a terra, assegut, en una posició ja de rendició. Però un dels tres txetxens no en va tenir prou, i va ser llavors quan li va ventar una puntada de peu a la cara, que el va deixar totalment fora de combat, inconscient i ferit de mort. Però els cops no van parar aquí, ja que encara van repartir cops de peu i puny al grup d’italians i a tot aquell que se’ls apropava. Posteriorment van marxar de la discoteca. Els Mossos d’Esquadra els van detenir al passeig marítim. Niccolò Ciatti va ingressar en estat molt crític a l’hospital Josep Trueta de Girona, on va morir l’endemà.

“Eren com animals”

Niccolò Ciatti, que vivia prop de Florència, era de vacances amb els seus amics a Lloret i aquella nit van anar a la discoteca St. Trop. Un dels seus amics va assegurar a mitjans de comunicació italians que els sospitosos el van atacar i que el van deixar inconscient d’una puntada de peu: “Eren com animals, semblava que eren experts en arts marcials.”

El dol arriba a Florència

“Perdre un amic així, un amic que no tocaria ni una mosca”, diuen alguns dels seus amics. Les xarxes socials es van emplenar de missatges de dolor i ràbia per la mort del jove italià. També n’hi va haver a la parada del mercat de Sant Llorenç de Florència on treballava el noi, on paradistes i clients van posar flors i caixes bolcades amb missatges de record.

Amb entrenament paramilitar

Algunes informacions apunten que els sospitosos txetxens vivien a l’Estat francès, on havien demanat asil polític. De fet tenen la nacionalitat russa, però són provinents de Txetxènia. Ara els Mossos d’Esquadra estan investigant en profunditat els tres sospitosos, i sobretot el seu passat. De moment, segons la informació de què disposen, estan comprovant si tenen formació paramilitar. A més, la brutalitat que van mostrar en atacar el turista italià i els seus amics podria demostrar que no és fruit de l’escalfament del moment, sinó d’un entrenament específic. Ara la policia està rebuscant si els tres sospitosos, de 20, 24 i 26 anys, són excombatents que van fugir de la zona del Caucas i que van acabar asilats a l’Estat francès per evitar la represàlia dels governants.

Crida a la “responsabilitat de tots” en l’homenatge

Redacció

Un centenar de persones es van concentrar ahir davant de l’ajuntament de Lloret de Mar per retre homenatge al jove italià mort víctima de la brutal pallissa. L’acte el va presidir l’alcalde de la població, Jaume Dulsat, i hi van ser presents regidors, cossos policials i entitats del municipi, entre d’altres. A les dotze del migdia en punt els assistents van fer un minut de silenci en record de la víctima, de 22 anys. Les banderes de l’ajuntament onejaven a mig pal en senyal de dol.

Entre els participants, hi havia la plataforma veïnal Tips de Soroll i Brutícia, en nom de la qual es va llegir un manifest. El col·lectiu veïnal va apel·lar a la “responsabilitat de tots” per aconseguir un model d’oci nocturn “més sostenible”. “Creiem que és un incident lamentable, però s’ha de recordar la raó d’aquest minut de silenci”, va explicar un membre de la plataforma, Ramon Vilaró, a l’ACN després de l’acte.

“Els que van matar el meu fill no són humans sinó bèsties”

El pare de Niccolò Ciatti diu que “no van tenir miraments per massacrar-lo”
Òscar Pinilla

“No són éssers humans sinó bèsties que van matar el meu fill com un sac de patates, ni tan sols com un gos, perquè els gossos no es mereixen un final com aquest.” Són les paraules de Nicolau, el pare de la víctima. “El més trist és veure que tots, tots van estar observant l’agressió sense fer res”, diu fent referència a l’atac, que va ser filmat a través d’un telèfon mòbil i que ahir va córrer ràpidament per les xarxes socials i els mitjans de comunicació. “He vist aquest terrible vídeo, i vaig prometre a mi mateix no mostrar-lo a la meva dona, però ella ja l’ha vist”, lamenta Nicolau. “Les imatges són una peça clau, una prova de les bèsties amb què ens enfrontem”, assegura el pare de Niccolò Ciatti, en una declaracions que La Stampa ha cedit a aquest diari.

Niccolò, recorda emocionat el seu pare, “era un noi alt, d’un metre noranta i vuitanta quilos; amb un bon físic, guapíssim”. “El van apallissar només per una empenta; ell va reaccionar i no van tenir miraments per massacrar-lo”, sosté. “Només volien baralla, siguin paramilitars o no, no ho sé, però l’han destruït”, assenyala. “El seu objectiu era matar-lo, i el van matar“, conclou.

L’Ajuntament fa tancar cautelarment la discoteca

Els tècnics detecten anomalies de caràcter greu en matèria de seguretat al local St. Trop
Tenia nou controladors, però cap vigilant de seguretat
Òscar Pinilla / ACN

L’Ajuntament de Lloret de Mar ha decretat el tancament cautelar de la discoteca St. Trop basant-se en la llei 11/2009. El tancament arriba després que les investigacions dutes a terme per la policia local i diferents tècnics dels departaments de serveis jurídics, protecció civil i activitats hagin detectat, també, presumptes anomalies de caràcter greu en matèria de seguretat. Concretament, es tractaria de mancances de personal. El local tindria tan sols controladors i no pas vigilants de seguretat. La normativa estableix que a la discoteca de Lloret de Mar on hi va haver la baralla mortal havia de tenir quatre controladors d’accés i dos vigilants de seguretat per una capacitat de 1.900 persones. L’establiment, però, tenia nou controladors i cap vigilant la nit dels fets.

En aquest sentit, l’advocat de l’establiment, Joaquim Boadas, va lamentar ahir que el focus d’atenció sigui la discoteca. “El local va ser un simple escenari“, alerta, i carrega contra els responsables de la baralla: “Un impresentable no pot espatllar la feina de 55 anys d’història de la discoteca”, lamenta Boadas.

El doble de controladors

L’advocat del local assegura que el fet d’haver doblat el nombre de controladors demostra la voluntat de l’empresa de garantir la seguretat. Boadas insisteix que el fatídic incident era del tot “inevitable” i “imprevisible”. “Tot va passar en 40 segons i encara que haguessin estat vint persones tampoc no hi haguessin pogut fer res”, assegura. Amb tot, el lletrat insisteix que ja han resolt totes les peticions que els ha fet l’administració, però recorda que Fecasarm diverses vegades ha demanat a la Generalitat que canviï la normativa del sector de l’oci nocturn perquè considera que els controladors d’accés són les persones més adequades per treballar en discoteques.

Cal recordar que la llei 11/2009 preveu mesures com la que ha adoptat l’Ajuntament en supòsits d’alteració de l’ordre públic dins d’establiment de pública concurrència, com poden ser baralles, encara més en un supòsit amb les conseqüències d’aquest. El tancament cautelar es mantindrà fins que l’establiment esmeni les anomalies detectades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia