Successos

Municipal

Dignificar Alcanar Platja

Mig centenar de veïns assisteixen a la primera reunió convocada per l’Ajuntament per esvair dubtes sobre les explosions

Els Mossos continuaran la feina al xalet ocupat pels terroristes almenys fins al 3 de setembre

Dotze dies després de la primera explosió a la urbanització Montecarlo d’Alcanar Platja, on la cèl·lula gihadista preparava des d’un xalet ocupat els explosius per atemptar contra Barcelona, l’Ajuntament d’Alcanar va intentar respondre tots els dubtes que encara tenen els veïns en una assemblea ciutadana. Com és possible que l’Ajuntament no tingués constància que el xalet era ocupat? Havia rebut cap advertiment la policia local sobre les anades i vingudes dels ocupants de la casa d’Alcanar Platja? Tenien cap relació amb la comunitat musulmana del poble? Estaven empadronats a Alcanar? Per què no es va activar l’alerta per terrorisme després de la primera explosió? Aquestes són algunes de les qüestions que els veïns, alguns dels quals d’Alcanar Platja, van plantejar al govern local, que va fer un bon exercici de transparència.

Durant un parell d’hores els membres del govern local –que han trobat a faltar el suport dels grups de l’oposició– van exposar detalladament la cronologia dels fets des de l’explosió del 16 d’agost a un quart de dotze de la nit fins a l’actualitat, quan encara hi ha una parella desallotjada i es manté l’activitat dels Tedax dels Mossos d’Esquadra, amb una detonació diària controlada que continuarà almenys fins al 3 de setembre. “L’evacuació d’un ferit, localitzar altres víctimes i atendre els desallotjats van ser les prioritats després de la primera explosió, que es pensava que era per acumulació de gas”, va dir el quart tinent d’alcalde d’Alcanar i bomber de professió, Jordi Bort. No va ser fins després de la segona explosió i de l’atropellament massiu a la Rambla que la hipòtesi de treball dels cossos de seguretat va canviar. “El protocol d’actuació es va modificar. Us penseu que si haguéssem sospitat res abans, nosaltres mateixos hauríem trepitjat les runes del xalet?”, va manifestar Bort. Però alguns veïns insisteixen que es va tardar a reaccionar. “S’hauria actuat igual si això hagués passat en un altre lloc del país?”, va preguntar una veïna, mentre una altra afectada recordava que la nit de la primera explosió ja van alertar que no se sentia olor de gas, sinó més aviat de dinamita. Tant l’alcalde, Alfons Montserrat, com els regidors del govern local van assegurar que els cossos de seguretat van assenyalar com a principal hipòtesi sobre la causa de l’explosió el gas i que es va iniciar una investigació per la possibilitat que es tractés d’un laboratori de drogues.

També van reiterar que ni l’Ajuntament ni la policia local havien rebut cap avís per moviments estranys al xalet i que tampoc tenien constància que fos ocupat, ja que el propietari, el Banc Popular, no hauria presentat cap denúncia. Tampoc els terroristes tenien cap vinculació amb la comunitat musulmana del municipi, ni estaven empadronats al poble.

Però com es pot evitar que un cas així es repeteixi? És una qüestió difícil de resoldre. Ara bé, tant els veïns com l’Ajuntament tenen clar que la prevenció és fonamental i que cal dignificar les urbanitzacions, especialment la Montecarlo, on els carrers estan sense asfaltar. “Hem de treballar perquè sigui una zona digna on ningú es pugui amagar”, va indicar un veí. L’assemblea es va iniciar amb un minut de silenci per les víctimes de Barcelona i Cambrils. Demà es repetirà l’assemblea a Alcanar Platja.

Suspensió de les festes
Una de les primeres decisions que va prendre l’Ajuntament d’Alcanar quan el 17 d’agost el major dels Mossos va vincular l’atemptat de Barcelona amb l’explosió d’Alcanar va ser suspendre la revetlla de les Cases, tant pel decret de tres dies de dol com per garantir la seguretat dels veïns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia