Successos

Sisme mortal a Mèxic

El terratrèmol va ser de 8,2 graus d’intensitat a l’escala de Richter, un dels més grans registrats

Es calcula que ha provocat 35 morts

També es va fer sentir en aquest país, sense víctimes mortals

El fort terratrèmol registrat la nit de dijous a Mèxic ha causat almenys 35 morts al sud del país –25 a l’estat d’Oaxaca, set a Chiapas i tres a Tabasco–, segons l’informe preliminar de les autoritats.

Aquest sisme va tenir una magnitud de 8,2 graus en l’escala de Richter i l’epicentre es va situar a 133 quilòmetres al sud-oest de Pijijiapan, a la costa del Pacífic de l’estat de Chiapas. Pel que fa als ferits, el coordinador de Protecció Civil, Luis Felipe Pont, va assenyalar que la secretaria de Salut encara estava fent un recompte de les persones ingressades als hospitals per ferides causades pel sisme.

En declaracions a Televisa, el governador de l’estat d’Oaxaca, Alejandro Murat, va actualitzar la xifra de morts a la seva regió en 25 persones. Juchitán de Zaragoza, a l’istme de Tehuantepec, va ser el municipi més afectat pel terratrèmol, que va sorprendre els mexicans al tombant de la mitjanit. Va caure una part del palau municipal i hi ha danys en molts habitatges, que van provocar la mort de disset persones. Esglésies, palaus municipals, monuments turístics i infraestructures figuren entre els grans perjudicats. En altres municipis de l’istme hi ha sis morts, entre ells dos a la localitat de Huamelula i dos més a Ixtaltepec.

El temor de les rèpliques

Per la seva banda, el secretari de Protecció Civil del govern de Chiapas, Luis Manuel García Moreno, va elevar de tres a set les víctimes a Chiapas. “Lamentablement tenim el registre de set persones mortes. Tres al municipi de San Cristóbal de las Casas, dos a Villaflores, una més a Pijijiapan i una més a Jiquipilas”, va indicar a Televisa. A més, dues persones menors d’edat van morir al meridional estat de Tabasco.

Prèviament, en un missatge als mitjans des del Centre Nacional de Prevenció de Desastres (Cenapred), el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, va indicar que aquest terratrèmol ha tingut una magnitud similar a un altre que es va registrar el 1932 i que va ser més gran que el del 1985. Aquest darrer, de 8,1 graus, va deixar milers de morts i desapareguts a Ciutat de Mèxic.

El president del país va demanar que no s’abaixi la guàrdia perquè es poden produir fortes rèpliques, tot i que menors. Només deu hores després del terratrèmol inicial ja se’n van produir 265, la major de les quals va ser de 6,1 graus en l’escala de Richter.

També a Guatemala

El sisme va impactar en almenys una desena d’estats del sud i centre de Mèxic, per la qual cosa fins a 50 milions de persones, gairebé la meitat de la població del país, el van poder sentir, segons va estimar el mandatari.

Aquest mateix terratrèmol es va fer sentir a Guatemala. Les autoritats d’aquest país no van informar de víctimes mortals, però sí de dos ferits com a mínim i més de 3.300 persones afectades. El terratrèmol va tenir-hi una durada d’1,33 minuts i també va deixar tres carreteres afectades i cinc edificis. Els danys es van concentrar a les províncies de Quiché, Suchitepéquez, Quetzaltenango, San Marcos, Totonicapán i Huehuetenango, però es va sentir en catorze dels vint-i-dos departaments que té el país.

Un dels més grans

Aquest terratrèmol se situa entre els de magnitud més elevada registrats a l’Amèrica Central i del Sud, i és el de magnitud més gran que s’ha produït a Mèxic juntament amb el que va sacsejar la ciutat de Jalisco el 3 de juny del 1932, que va causar al voltant de 400 morts, també de 8,2 graus. De magnitud lleument inferior, de 8,1 graus, va ser el terratrèmol que va assolar Ciutat de Mèxic el 19 de setembre del 1985 i va causar 10.000 morts, segons fonts oficials, xifra que la Coordinadora Única de Damnificats va elevar a 45.000.

El terratrèmol més gran registrat a l’Amèrica Central i del Sud, i també al món, es va produir el 22 de maig del 1960 a la localitat xilena de Valdivia, amb una magnitud de 9,5 graus en l’escala de Richter, i va produir un tsunami que va creuar l’oceà Pacífic fins a arribar a les illes Hawaii (EUA) i el Japó. Arran d’aquest sisme i dels que es van produir en els dies previs al sud de Xile van morir més de 5.000 persones.

LES XIFRES

35
morts
es van comptabilitzar fins ahir a les províncies afectades de Mèxic.
265
rèpliques
es van produir només en les deu hores següents al primer sisme.
9,5
graus
va ser la intensitat del terratrèmol més gran registrat a l’Amèrica Llatina i al món, el 1960.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia