Successos

tribunals

exhumació de dalí

“La demanda de paternitat a Dalí és temerària i infundada”

La fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i la Fundació Dalí carreguen contra la figuerenca Pilar Abel i demanen que pagui les despeses judicials

El judici, celebrat a Madrid, queda vist per a sentència

El judici per resoldre la demanda de paternitat presentada per la figuerenca Pilar Abel a Salvador Dalí va despertar ahir una important expectació mediàtica. La vista es va celebrar al jutjat de primera instància número 11 de Madrid, que va ser el que va admetre a tràmit la demanda i va ordenar l’exhumació del cos de l’artista el juliol passat per tal d’extreure’n mostres d’ADN i comparar-les amb les d’ella. Les parts van arribar ahir al judici quan ja s’han fet públics els esperats resultats d’aquestes proves d’ADN, que han determinat que Abel no és filla de Dalí.

Durant la vista, tant la fiscalia com el lletrat de l’advocacia de l’Estat i també els representants legals de la Fundació Gala-Dalí van carregar contra Abel i l’objectiu de la seva demanda. Totes tres parts van subratllar que ha quedat acreditat que Abel no és filla del geni del surrealisme i, per tant, van demanar expressament al jutge que li imposi el pagament de les despeses judicials. El fiscal del cas va qualificar la demanda de paternitat de “capritxosa i insostenible” i va argumentar que cal que Abel pagui les despeses per haver “forçat” l’exhumació del cadàver d’un personatge tan reconegut com Dalí, a qui creu que s’ha vulnerat “el dret a la intimitat”.

Més crítics es van mostrar encara els advocats de la fundació, que ja van anunciar que un cop acabi el procés judicial emprendran accions contra Abel pels “perjudicis i els costos originats”. Van criticar que s’ordenés l’exhumació, així com “la imaginació excessiva” d’Abel i la seva “inclinació clara a atraure els focus dels mitjans de comunicació”. A més, van arremetre contra el jutjat que ha instruït el cas i li demanen que faci pagar les despeses de tot el procés a la figuerenca. “Els tribunals també tenen l’obligació de sancionar –fins on la llei permet– les persones que de manera infundada i frívola posen demandes tan serioses”, va manifestar l’advocada de la fundació.

Es desestima la suspensió

L’advocat de Pilar Abel, Enrique Blánquez, havia presentat un recurs per intentar ajornar la vista. Una petició que el jutjat va desestimar. Durant les qüestions prèvies, el lletrat va tornar a reiterar novament que no ha quedat acreditada la cadena de custòdia de les proves d’ADN i que, per tant, el judici s’havia de suspendre. Blánquez va criticar que no se l’ha informat d’on es trobaven en cada moment les proves, qui les havia custodiat o com s’havien traslladat de Girona a Madrid, per exemple. “No dubtem de l’informe de l’institut de medicina legal però volem garanties”, va assenyalar Blánquez, que ja ha avançat que demanarà la nul·litat del judici en cas que la sentència vagi en contra dels interessos de la seva representada.

El jutge, però, no va atendre els arguments de l’advocat d’Abel i va afirmar que no existia cap causa per suspendre el judici. Blánquez havia proposat quatre testimonis. Entre aquests hi havia la cuidadora de la seva mare que va ser qui, davant de notari, va assegurar que la mare d’Abel li havia explicat la relació que havia mantingut amb l’artista, fruit de la qual hauria nascut Pilar Abel. Aquest testimoni va ser l’argument usat per la titular del jutjat d’instrucció número 11 de Madrid per admetre a tràmit la demanda i ordenar l’exhumació del cos del pintor, enterrat al Museu Dalí de Figueres. Ni la cuidadora de la seva mare ni tampoc la resta de testimonis es van presentar al judici. Sí que hi va assistir el forense Narcís Bardalet, encarregat d’embalsamar l’artista en el moment de la seva mort, l’any 1989.

“David contra Goliat”

Abel, que no va prendre la paraula en el judici, va declarar a les portes dels jutjats que no pensa llançar la tovallola i que, en cas que la sentència li sigui contrària, pensa recórrer fins a arribar a les instàncies europees. Sosté que dona plena credibilitat a la seva mare i que els testimonis proposats no han anat a declarar “perquè menteixen”. “El que he escoltat avui aquí és més surrealista que Dalí. A mi no em cal que vingui ningú a declarar per mi, em sé defensar sola”, va dir Abel, que considera que es tracta de “la lluita de David contra Goliat”. Amb tot, el cas va quedar ahir vist per a sentència.

LA FRASE

Els tribunals també tenen l’obligació de sancionar la gent que de manera frívola posa demandes tan serioses
advocada de la fundació dalí

LA DATA

06.09.17
Es va donar a conèixer que les anàlisis d’ADN descarten que Pilar Abel sigui filla biològica de Salvador Dalí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia