Successos

Municipal

Millores en seguretat gràcies a l’acció veïnal, a la Jonquera

Els ciutadans valoren positivament la reacció de l’Ajuntament i per ara aturen les concentracions

L’alcaldessa indica que el consistori i la plataforma veïnal estan al mateix vaixell i han de treballar units

L’important ressò de la mobilització veïnal que té lloc a la Jonquera per tal de reclamar millores en matèria de seguretat està obtenint resultats. Una de les accions a nivell ciutadà més visibles es va produir el dimecres 18 d’octubre, quan uns 150 veïns i comerciants es van aplegar davant de l’ajuntament. Diverses de les persones que es van congregar al carrer van exhibir pancartes demanant un “poble més segur” i també hi va haver cassolades en senyal de protesta. La manifestació va ser impulsada per múltiples ciutadans i ciutadanes de la localitat, els quals estan constituïts en una associació que té el nom de Plataforma Veïns de la Jonquera. Una de les intencions inicials dels afectats era continuar fent cada dimecres aquesta concentració, si bé de moment s’ha decidit aturar. Fitu Guillen, un dels portaveus de la plataforma, explica que un dels motius que hi ha contribuït és que han notat un canvi positiu en el discurs del consistori: “El nostre objectiu era que se’ns escoltés i es visualitzés la situació que pateix la població. Estem treballant amb l’Ajuntament i en els darrers dies hem detectat uns petits canvis de millora al municipi i es veu més policia al carrer. També s’han practicat detencions i hi ha hagut escorcolls. Tot i això, no ens aturarem. El dilluns vinent celebrarem una altra reunió entre els veïns per debatre quines noves accions impulsem”, va avançar Guillen.

“No es tracta d’episodis de violència en majúscules ni d’un estat d’emergència, però són fets que ens priven dels nostres drets com a ciutadans”, recollia el manifest que es va llegir durant la concentració. Veïns i comerciants denuncien que, malgrat que la problemàtica ve de lluny, en els últims mesos havien incrementat les situacions d’inseguretat a la Jonquera i al Pertús. “Estem parlant de violència entre bandes al carrer, amenaces als nostres ciutadans i botiguers, robatoris gairebé cada dia a domicilis –fins i tot, amb els seus inquilins a dins–, com també la troballa de xeringues a prop de la guarderia i el parc”, afirmen. Aquests incidents, però, no són els únics als quals s’enfronten. Les ocupacions il·legals, els actes vandàlics i l’exercici de la prostitució a la via pública són altres de les qüestions a abordar. Per això, dimecres de la setmana passada van decidir sortir al carrer i no descarten repetir-ho. Un dels canvis és que potser s’aniria modificant l’escenari de les protestes, ja que valoren alguns dels gestos de l’Ajuntament i no veuen sentit en el fet que les concentracions sempre siguin a les portes del consistori.

Des de l’Ajuntament es va admetre aquests problemes de seguretat. L’alcaldessa, Sònia Martínez, va manifestar que part de la solució està en mans de la justícia, si bé ja han tornat a demanar més presència policial. Martínez recorda, no obstant això, que el consistori no ha fet un canvi de discurs sinó que sempre s’ha sol·licitat a Interior més recursos i presència policial per augmentar la seguretat a la població. Martínez, alhora, aposta perquè la propera comissaria dels Mossos s’ubiqui a la Jonquera, ja que aquest fet comportaria l’ampliació d’efectius al terme. “El que hem detectat els últims mesos és que la gent denúncia més els casos. Com a consistori, aquesta circumstància ens és beneficiosa perquè així no tan sols és l’Ajuntament el que transmet la indignació, sinó també el conjunt de la ciutadania. Les centenars de firmes recollides per la plataforma de veïns són un gran suport i un aval a l’hora de requerir més agents i denunciar la problemàtica. L’Ajuntament i la plataforma hem de treballar plegats perquè tots estem al mateix vaixell”, creu l’alcaldessa.

Martínez afirma que també continuaran amb el pla per implantar càmeres de videovigilància al carrer Major i, en l’àmbit judicial, el consistori estudia personar-se com a acusació particular en casos en què les persones que cometin els fets siguin reincidents i acumulin més de 20 delictes.

LA FRASE

Els darrers dies hem detectat uns petits canvis de millora al municipi i es veu més policia al carrer
Fitu Guillen
portaveu de la plataforma veïns de la jonquera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia