Successos

Seguretat

Els Mossos tindran pistoles elèctriques a finals de gener a Girona

A l’abril, segons les previsions dels Mossos d’Esquadra, el desplegament de l’ús a tot el territori s’hauria d’haver completat

Els Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Girona seran els primers d’incorporar les pistoles elèctriques, a finals de gener, i els comandaments que les podran utilitzar ja estan rebent la formació. La previsió és que entre el març i l’abril es completi el desplegament de les pistoles elèctriques, més conegudes com a Taser, a la resta de regions policials. Les podran utilitzar el cap de torn o bé el comandament que el substitueixi o l’agent que n’assumeixi les funcions. Els mossos que hagin d’utilitzar una Taser portaran sempre una càmera que enregistrarà l’actuació i el vehicle policial estarà equipat amb un desfibril·lador. Els Mossos incorporen 134 Taser, de les quals unes 120 entraran en funcionament; la resta servirà per a les formacions.

Les pistoles elèctriques ja tenen calendari d’implementació després d’una llarga reivindicació dins el cos i sobretot dels sindicats policials. Les primers a utilitzar-les seran les comissaries de la Regió Policial de Girona i després s’estendran a la resta de territori. A l’abril, segons les previsions dels Mossos d’Esquadra, el desplegament s’hauria d’haver completat. En les propers mesos es formaran els caps de torn, que són els que les podran utilitzar, així com altres agents dels escamots que els substitueixin o en puguin assumir les funcions. En total, rebran la formació entre 1.550 i 1.600 agents.

Els sindicats dels Mossos d’Esquadra defensen de forma unànime l’ús de les pistoles elèctriques en situacions complexes per evitar lesions i desenllaços fatals. La mort de Juan Andrés Benítez és un dels casos que es va posar sobre la taula en el Grup de treball que va debatre l’ús de les Taser al Parlament fa més d’un any i mig. Un dels arguments més esgrimits és que fins ara els Mossos no disposaven de cap arma intermèdia entre la defensa i l’arma de foc. La portaveu de SAP-FEPOL, Imma Viudes, valora que les Taser són una arma “no letal” i una “eina molt garantista”, ja que els agents que la podran utilitzar estan rebent la formació “adient” i cada vegada que es desenfundi la pistola, un dispositiu enregistrarà l’actuació; una gravació que donarà “seguretat jurídics tant al policia com al ciutadà”. El Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) sospesa en un comunicat que si bé “no és ideal que només hi hagi una Taser per servei i més en les grans distàncies territorials que algunes comissaries comprenen”, sí que és “un inici”. “És la manera d’introduir aquesta eina a Mossos i estem més que convençuts que a mesura que se’n vegin les virtuts i com evitar ferides que es provoquen en el cos a cos per reduir una persona, s’ampliarà el número de Taser per comissaries”, assenyalen. El portaveu del sindicat USPAC, Josep Miquel Milagros, coincideix a desatacar que és una eina “molt necessària” però que és insuficient que només la puguin utilitzar els caps de torn i per això demana que es doti almenys d’una pistola elèctrica cada patrulla operativa.

La Comissió d’Interior del Parlament va aprovar el juliol del 2016 la incorporació de les pistoles elèctriques per part dels Mossos d’Esquadra i a reservar-ne l’ús per a situacions “molt específiques” i considerades d’”alt risc”. La comissió va donar llum verda a utilitzar-les davant “una amenaça amb arma banca i altres objectes contundents per persones alterades i violentes –sota efectes d’alcohol, substàncies estupefaents i malalts mentals”. Precisament l’ús de les pistoles Taser amb persones alienades havia estat una de les qüestions més controvertides al llarg de les sessions del grup de treball que va examinar l’ús d’aquestes armes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia