Successos

Tribunals

Condemnat per haver calat foc al pis amb la dona a dins

Els fets van tenir lloc al domicili familiar, situat a Salt

L’Audiència li ha imposat tretze anys i mig de presó

Ha quedat provat que va provocar l’incendi, si bé ha estat absolt d’intent d’assassinat

La secció quarta de l’Audiència de Girona ha condemnat a 13 anys i mig de presó Nabil Ben Mbarek per haver calat foc de manera intencionada en una habitació on hi havia la seva dona, que en aquella època estava embarassada d’uns cinc mesos. Segons es recull en la sentència, els fets van tenir lloc l’1 de gener del 2016 al domicili familiar, situat en uns baixos de l’edifici número 30 del carrer Torras i Bages de Salt. Pels volts de les deu del vespre del dia anterior, l’acusat va agafar pels cabells la seva esposa i la va empènyer contra la paret del menjador. L’home se’n va anar de l’immoble i hi va tornar l’endemà a la una del migdia. La parella va iniciar una discussió, després que ell descobrís que la seva esposa havia agafat la cartilla de seguiment de l’embaràs amb la intenció de marxar de casa. L’acusat va colpejar la víctima, que va anar al dormitori per refugiar-s’hi.

L’home va llançar una prestatgeria de l’habitació a terra i, just al costat d’aquest moble, hi va amuntegar roba i un matalàs que va arrossegar fins allà. Conscient del perill que suposava per a la dona i per a la resta de veïns del bloc, va calar foc amb un encenedor a tot plegat i va sortir del dormitori, on hi havia l’esposa.

Es va generar un important incendi i una gran fumerada. Les flames van afectar greument l’habitatge, que va haver de ser apuntalat per evitar danys estructurals a l’edifici. D’altra banda, com a conseqüència de l’agressió soferta, la víctima es va fer contusions, erosions i hematomes. El tribunal, a més, exposa que l’acusat, al llarg d’aproximadament un any anterior als fets, tenia la seva dona constantment controlada i sotmesa, fet que a aquesta li causava por i angoixa permanent.

Aspectes no acreditats

En la resolució judicial s’apunta que no ha quedat provat que l’acusat calés foc amb la intenció de cremar viva la seva dona i el fill que esperava. Tampoc ha quedat acreditat que la víctima quedés atrapada pel pes de l’armari que li va caure al damunt d’una cama i, per tant, estigués indefensa i no pogués escapar en el moment dels fets. I, alhora, no s’ha demostrat que una tercera persona l’ajudés a sortir, tal com ella va relatar.

La fiscalia demanava 33 anys i 11 mesos de presó per a l’acusat, si bé la pena que se li ha imposat és substancialment menor perquè ha estat absolt d’assassinat en grau de temptativa i d’intent d’avortament. El magistrat ponent, Adolfo García, ha condemnat Nabil Ben Mbarek per un delicte d’incendi, d’un de violència domèstica habitual i dos de lesions lleus en l’àmbit domèstic, agreujades pel domicili. Pel primer el condemna a 11 anys de presó i pel segon, a 1 any de presó, 3 anys i mig de privació del dret de tinença d’armes i a la prohibició d’acostar-se a la víctima durant 2 anys i mig. Per cadascun dels dos delictes de lesions lleus, li imposa 9 mesos de presó, 2 anys de privació del dret a tinença d’armes i 1 any i 9 mesos de prohibició d’acostar-se a la víctima a menys de 250 metres així com de comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà. El jutge, a més, el condemna a indemnitzar amb 15.426 euros el propietari de l’edifici on va calar foc.

L’acusat va declarar al judici que el dia dels fets la seva dona es va tancar a l’habitació amb un paquet de tabac i un encenedor i que, quan va adonar-se que sortia fum de sota la porta, ell la va treure d’allà arrossegant-la fins al rebedor. Inicialment, a més, va dir als agents que creia que l’incendi s’havia degut a un curtcircuit. Una versió, però, que va topar amb la dels Mossos, que van explicar que van detectar les restes de roba “com si algú les hagués apilonat” per provocar el foc. Contra la sentència es pot presentar recurs, i l’advocat de la defensa, Joan Pere Zapata, ja ha anunciat que ho farà, perquè considera que en alguns pronunciaments és “força contradictòria”.

LA DATA

01.01.16
L’incendi intencionat
es va registrar en uns baixos d’un bloc del carrer Torras i Bages de Salt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia