Successos

Consells de Protecció Civil en l’àmbit de la llar

S’informa sobre com evitar intoxicacions amb calderes i llars de foc

A l’hivern, o coincidint amb una baixada de les temperatures, augmenta el perill que es registrin accidents a la llar com a conseqüència d’un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. Protecció Civil de la Generalitat ofereix consells senzills i pràctics per evitar situacions de risc. Es recorda que el monòxid de carboni és un gas incolor, inodor, insípid i no irritant que es produeix quan combustibles com ara el gas, la fusta, el carbó o el petroli no es cremen completament (combustió incompleta o mala combustió) i causen un excés d’aquest gas tòxic. A l’àmbit domèstic, aquesta situació es pot originar en xemeneies, calderes, escalfadors d’aigua, assecadores de gas, estufes i forns de cuina que no funcionen bé. Protecció Civil informa que els primers símptomes d’intoxicació per monòxid de carboni s’assemblen als de moltes malalties comunes i es poden confondre fàcilment amb una intoxicació alimentària, la grip, una infecció o simple cansament, ja que no hi ha sensació d’ofec ni d’asfíxia. Els símptomes són mal de cap o mareig, nàusees, pèrdua de consciència, cansament, dolor al pit o a l’estómac, comportament erràtic, problemes visuals o falta d’ànim.

Cal revisar l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió, i assegurar-se que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada. S’han de complir els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa, així com renovar o fer revisar els aparells molt antics o quan es detecti que no funcionen correctament. Alhora, és important no fer servir els aparells de calefacció si no s’està segur del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat. A banda, a les xemeneies s’aconsella assegurar-se que el tir estigui obert. S’han d’escombrar les cendres regularment i no usar dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior. També és convenient ventilar cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances per garantir l’entrada d’oxigen i aire net.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia