Successos

policial

Herois en la diada més íntima

La policia municipal de Girona celebra la seva festivitat en un acte en què, per primer cop, no es va convidar cap membre de la resta de forces de seguretat

Després de l’1-O, l’Ajuntament va trencar relacions institucionals amb l’Estat

Un canvi en el format de la diada de la policia municipal de Girona ha tingut lloc aquest any, ja que la celebració que es va fer ahir va ser més íntima que mai i va anar dirigida principalment als membres del cos. Aquesta variació en l’acte, en el qual per primera vegada no hi va haver la presència de cap altre col·lectiu de seguretat ni d’emergències, és un dels efectes de la situació viscuda l’1 d’octubre. La modificació, però, no va ser una sorpresa, tenint en compte que l’alcaldessa, Marta Madrenas, va anunciar quatre dies després del referèndum que l’Ajuntament trencava relacions institucionals amb l’Estat a causa de la violència física i moral que van patir molts ciutadans durant l’1-O. Una decisió, per tant, que ja feia preveure que en la festivitat de la policia municipal no hi estarien convidats ni la Guàrdia Civil ni la Policía Nacional, que van ser els dos cossos estatals que van protagonitzar dures càrregues contra les persones que pretenien votar en el referèndum sobre la independència de Catalunya. A partir d’aquí, i per evitar fer distincions sobre quin cos es convidava i quin no, la policia municipal va optar per organitzar un acte de caire més intern i sense cap representant de la resta de forces de seguretat. Una decisió equànime, que defuig o esquiva en certa manera la barreja de la tasca policial i la política, i que va comportar l’absència en la celebració d’altres efectius que els anteriors anys hi eren habituals, com els Mossos, els bombers o agents d’altres policies locals de la demarcació.

L’escenari escollit per a l’esdeveniment d’ahir va ser l’Auditori del Centre Cultural La Mercè. En la tanda de parlaments, el cap de la policia municipal de Girona, l’inspector Joan Jou, va recordar que el cos té 161 anys d’història i que el fet que aquest any la celebració fos en un format més íntim no significava que fos menys emotiva. Jou va descriure el 2017 com “un any complex”, en el qual es van trencar rutines de treball habituals. Un exemple clar van ser les 174 concentracions o manifestacions dutes a terme a Girona després dels fets de l’1 d’octubre, sense oblidar que algunes d’aquestes han sigut les més multitudinàries que s’han vist mai a la ciutat. L’inspector, així mateix, va lamentar l’ús desmesurat de la força durant la jornada del referèndum. Va considerar que no haurien d’haver passat mai situacions com aquestes, “que han fet que la relació entre la societat i la policia passi per moments complicats”.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, va agrair a Jou que l’1 d’octubre la policia municipal actués amb “proporcionalitat”: “Aquell dia, vau intervenir sense infringir els drets més fonamentals de les persones o atacar les llibertats col·lectives. A diferència dels cossos de seguretat espanyols, vau ser un exemple de professionalitat i de servei modern del segle XXI. La prova és que vosaltres no heu perdut davant la ciutadania la legitimitat que us heu guanyat durant tots aquests anys, com sí que ho han fet altres cossos policials”, va dir Madrenas, que va cloure el seu discurs amb aquestes paraules: “Sou uns herois i la ciutat us necessita.” En la mateixa línia es va expressar el regidor de seguretat, Eduard Berloso, que va agrair a la plantilla “la seva vocació de servei públic” i la seva “entrega”.

En l’acte es van atorgar més de 30 diplomes al mèrit policial i tres creus al mèrit professional, en la categoria d’argent. Amb relació a les creus, un dels premiats va ser l’agent Josep Ruhí per l’assistència a un ciutadà que s’ofegava, a la plaça Calvet i Rubalcava. També van rebre un reconeixement uns empleats de Mifas que van evitar que un foc s’estengués per l’edifici on hi ha el seu centre de treball i, així mateix, es va lliurar una creu al mèrit professional a l’agent Felip Vea pel rescat d’una persona atrapada en un vehicle per unes fortes pluges.

Mèrit a la trajectòria.
Durant l’acte d’ahir, van ser condecorats sis agents i un caporal que fa 25 anys que són a la policia municipal de Girona. També van rebre un reconeixement quatre membres més que acumulen una activitat professional de 30 anys dins del cos, així com un caporal i sis efectius que van rebre la creu als 35 anys de servei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia