Successos

Seguretat

el crim de Sant Pere Pescador

ADN a l’escena del crim

L’anàlisi de les mostres biològiques trobades al costat del cos del jubilat de Figueres assassinat impliquen l’home que va ser arrestat a Itàlia i que a hores d’ara està empresonat

El sospitós va ser identificatperquè les seves empremtes ja eren als arxius

Els resultats de les anàlisis biològiques conclouen que l’ADN trobat en un paper al costat del cos d’Enric Pagès Teixidor, el jubilat i pintor de Figueres de 82 anys que va ser assassinat a la platja de Sant Pere Pescador el juny passat, correspon a Manuel Rodríguez Origain, l’home que va ser arrestat a Itàlia i que està empresonat a Figueres i que fins ara no ha admès cap relació amb l’assassinat, ni ha donat cap explicació –no ha declarat mai– de per què les seves empremtes dactilars eren en un tiquet d’autopista i en una bossa de plàstic que van ser trobats dins del cotxe de la víctima, abandonat a l’àrea de Le Village Catalan.

Ara ja no està agafat només pels dits. La presència d’ADN seu a l’escena del crim i també en una maneta del cotxe de la víctima canvia substancialment la implicació d’Origain, que ara haurà de donar una explicació diferent de la que va esgrimir la seva defensa per intentar posar-lo en llibertat: que les empremtes als dos objectes de dins del cotxe només podien incriminar-lo en l’ús del vehicle robat.

Enric Pagès va sortir de casa seva el matí del dia 10 de juny i es va dirigir amb el seu Opel Corsa cap a la platja de Sant Pere Pescador, un lloc que solia freqüentar. Al vespre una dona va trobar el cadàver en una zona d’aparcament davant de la platja del Cortal de Sant Pere Pescador, a prop de l’antiga piscifactoria. La posició del cos, mig tapat, amb els pantalons abaixats, va fer sospitar que es tractava d’una mort homicida i l’autòpsia va confirmar que havia estat asfixiat. Al cos no es va trobar ni la documentació personal ni el telèfon mòbil de Pagès. El cotxe de la víctima, un Opel Corsa de color blanc amb matrícula 1906 HLZ, no va ser trobat a l’escenari del crim ni pels voltants, i immediatament els Mossos van dictar una petició de recerca del vehicle que es va enviar a tots els cossos policials. En el requeriment, s’advertia especialment que s’adoptessin mesures de seguretat davant la possibilitat que el conduïssin persones perilloses i que podien anar armades.

El cotxe va ser trobat aparcat a l’àrea de Le Village Catalan, a uns 25 km de la Jonquera. La policia científica va extreure empremtes d’un tiquet de l’autopista i una bossa de plàstic que no eren d’Enric Pagès ni de cap familiar que utilitzés el cotxe. Les empremtes es van processar i es va trobar una coincidència amb una persona que ja constava en els arxius policials: Manuel Rodríguez Origain. Identificat com a sospitós, i davant l’evidència que havia travessat la frontera, el jutjat de Figueres va dictar una ordre de recerca i detenció internacional.

Manuel Rodríguez Origain va ser localitzat i detingut a Itàlia, que el va entregar en compliment de l’Oede (ordre europea de detenció i entrega). Va passar a disposició judicial, es va acollir al dret a no declarar i va ser empresonat. La seva defensa, exercida pel lletrat Antoni Quera, va presentar un recurs i va demanar la posada en llibertat del sospitós argumentant que les proves existents en aquell moment, les empremtes als objectes del cotxe, no l’implicaven en el crim; en tot cas només se li podia atribuir un furt d’ús de vehicle. Però l’Audiència de Girona, atenent la petició del fiscal, el va mantenir a la presó, on ara ha sabut que han trobat el seu ADN en el paper que estava entre la mà del cos de la víctima i una bardissa. Al cos de la víctima es van recollir altres mostres d’ADN, unes en uns pèls, que no eren coincidents amb les del paper. Queda obert, doncs, el dubte de si hi havia més gent a l’escena del crim.

Enric Pagès, que era vidu, havia estat treballador de banca i era una persona molt coneguda a Figueres, sobretot per la seva faceta de pintor aficionat que va iniciar de jove i va tornar a desenvolupar en jubilar-se. El 2013 va exposar la seva obra al castell de Sant Ferran, en el marc d’una exposició muntada pels Amics del Castell de Sant Ferran, que la recorden com un gran èxit de visitants. Havia fet altres exposicions, al Banc de Bilbao, a Navata, a Roses, i al Casino Menestral, entre altres llocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia