Successos

Troben un obús de la Guerra Civil a Sant Feliu de Guíxols

Uns operaris el van desenterrar mentre feien una rasa amb motiu de les obres al passeig Rius i Calvet

Unes obres al passeig Rius i Calvet de Sant Feliu de Guíxols van posar al descobert ahir un obús naval de la Guerra Civil espanyola. Uns operaris el van desenterrar passades les 11 del matí mentre obrien una rasa per fer-hi passar una canalització d’aigua. El grup dels Tedax-NRBQ dels Mossos d’Esquadra, un cop acordonada la zona, va retirar el projectil per desactivar-lo en un espai segur.

L’artefacte explosiu és amb tota probabilitat un obús naval, amb unes dimensions de 80 centímetres de llargada i 20 d’amplada, que va impactar en aquest sector, però que no va arribar a explotar. Aquest obús naval podria ser de tres destructors: el Canarias, el Mar Negro i l’Almirante Cervera, si bé tres vaixells més també van bombardejar la localitat. El cap de la policia local de Sant Feliu, Josep Miñarro, va explicar que el grup especialitzat en desactivació d’explosius dels Mossos es va desplaçar fins a la zona i es va emportar el projectil, que estava molt oxidat, fins a un lloc segur per desactivar-lo. Per dur a terme la retirada de l’explosiu, la policia local va tallar els accessos a la Rambla del Portalet fins a l’altura del Monestir, i es van desallotjar per seguretat els edificis de l’entorn.

Els bombardejos

Sant Feliu de Guíxols va ser un de les poblacions afectades pels bombardejos des del mar durant la Guerra Civil espanyola, concretament en sis ocasions, entre el juny del 1937 i el gener del 1939. La primera vegada va ser el 8 de juny del 1937 quan el Canarias va bombardejar Palamós, Calella de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Blanes i Mataró. La segona, el 25 de desembre, juntament amb el Port de la Selva; el 18 de febrer del 1938 a càrrec de l’Almirante Cervera, que a més del nucli urbà i la població civil es va concentrar també en la zona portuària. El Canarias va tornar en dues ocasions més, el 18 i el 23 de febrer del 1938, en què va disparar contra el nucli de la població.

El darrer atac des del mar sobre la població civil a Sant Feliu de Guíxols va tenir lloc el 27 de gener del 1939, amb el Mar Negro, que es va concentrar en la bateria de costa.

LA XIFRA

6
bombardejos des del mar va rebre Sant Feliu durant la Guerra Civil, principalment sobre població civil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia