Successos

L’Alt Empordà i el Ripollès és on es fan més rescats

Els Bombers alerten que la majoria d’auxilis a excursionistes són per errades i manca de planificació de la ruta

Queralbs és el poble amb més incidències

L’afluència cada cop més massiva d’excursionistes a la muntanya ha fet que, els darrers anys, no hagin parat de créixer els rescats a Catalunya. Els primers tres mesos de l’any, els Bombers han hagut d’actuar 245 vegades, la gran majoria per ajudar persones que o bé no havien planificat la ruta, o bé havien comès errades. Una de les més freqüents, explica el cap dels GRAE a Olot, Jordi Martí, és quedar-se sense llum. “Alguns excursionistes no calculen bé i quan són dalt d’una muntanya se’ls fa fosc”, diu. Martí recorda que aquest és un “aspecte important”, perquè fer una recerca de nit “limita molt les possibilitats”.

Durant el 2017, es van fer 1.445 rescats a Catalunya, més de la meitat dels quals van ser a la muntanya (835). Les comarques on més van actuar els Bombers van ser l’Alt Empordà i el Ripollès. En tots dos casos, van haver de sortir en 86 ocasions per ajudar persones que havien tingut problemes. La localitat que va registrar més incidències va ser Queralbs (33), un fet “lògic”, ja que es troba en un entorn molt poblat per excursionistes i escaladors. Martí destaca que els mesos d’estiu “s’incrementa notablement” el nombre de rescats que han de fer, sobretot en època de vacances. En aquest sentit, el mes que va registrar més actuacions dels Bombers el 2017 va ser l’agost, quan es van fer 110 salvaments.

La unitat especialitzada GRAE d’Olot tindrà cinc noves incorporacions en breu. Martí, però, deixa clar que amb els nous efectius no en fan prou per cobrir les necessitats del cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia