Successos

Policial

Càstig al policia deslleial

Condemnen un policia local de Platja d’Aro que va simular un accident en acte de servei per agafar la baixa i cobrar de la mútua

Les gravacions de la seu de la policia mostren que ni es va entrebancar ni es va trompejar contra un arbre

L’agent 1017 de la Policia Local de Platja d’Aro, José Antonio Rodríguez Expósito, acaba de ser condemnat a sis mesos de presó i a sis mesos de suspensió com a policia i a indemnitzar amb 2.599,98 Asepeyo. Va cobrar indemnització per unes lesions causades per una caiguda en acte de servei, que en realitat no va existir, tal i com es va demostrar amb el visionat de les càmeres de seguretat de la mateixa policia. L’agent 1017, que ja havia estat expedientat per un rocambolesc incident que va protagonitzar, d’uniforme, en un bordell, al·lega que a la prefectura de policia li tenen mania i pensa presentar recurs contra la sentència. Era el dia 5 de juliol del 2013 quan, tan bon punt Expósito va arribar a la seu policial per complir el seu torn de tarda, els superiors li van notificar que a partir de l’endemà havia de complir una sanció de dos mesos de suspensió que se li havia imposat per una falta de desobediència, per incompliment d’una ordre d’un superior. Expósito, que va calcular que si complia la sanció els mesos d’estiu deixaria de cobrar hores extres i complements, va entomar la comunicació preguntant què passaria si agafava la baixa. Després del tràmit, com marca el costum, abans d’iniciar la feina, Expósito i el seu company de patrulla d’aquell dia van agafar un cotxe i van anar a fer un cafè. Hi van estar entre 20 i 25 minuts i van tornar. Van aparcar el cotxe patrulla davant mateix de la seu policial i van entrar a la central. Un cop a dins, Expósito va dir que havia ensopegar amb una llamborda del carrer i havia anat a petar contra el tronc d’un arbre i s’havia lesionat. Se’n va anar al metge de la mútua i en va tornar amb la baixa. Durant el judici al jutjat penal, Expósito va declarar que havia entrat al lavabo i “s’havia posat a plorar de mal i de la vergonya que passava”.

El company no va veure l’ensopegada i la trompada contra l’arbre que relatava Expósito i a les càmeres de seguretat de la central es veia el policia dret tota l’estona. Per previsió, els comandaments van guardar les imatges enregistrades, que van esdevenir un element clau quan, quatre mesos després, Expósito va presentar una reclamació patrimonial contra l’Ajuntament pels danys que havia patit en la suposada nefasta caiguda. Primer va reclamar 1.862 euros, que després es van convertir en 6.185. L’Ajuntament no li va pagar ni un duro però l’agent va aconseguir que la mútua l’indemnitzés amb 2.599, 98 per la caiguda en acte de servei. Per avalar la seva versió, Expósito va aportar el testimoni escrit de dos homes coneguts seus, José Camuñez Pérez i Manuel Martínez Cáceres, que exposaven que el dia de l’accident passaven amb cotxe i van veure com el policia s’entrebancava. Al judici, els dos testimonis no van pas admetre que veiessin l’accident i van explicar que en algun moment li havien signat un paper, sense fixar-se què posava, que Expósito els havia posat al davant. Tot i que els dos coneguts del policia van arribar a judici afrontant les mateixes penes que ell, tres anys de presó per un delicte d’estafa que els demanava el fiscal i l’acusació particular, la sentència a ells els ha absolt perquè ha considerat que no estaven confabulats amb Expósito amb un pla preestablert per estafar. En canvi, la sentència ha considerat provat que l’agent 1017 va orquestrar una maquinació dirigida a l’engany per al seu benefici i el condemna per un delicte d’estafa.

L’agent 1017 ja va ser objecte d’expedient administratiu el 2005. La matinada del 4 de maig del 2005, Expósito era al bordell El Avión, de Calonge, amb l’uniforme de policia per sota i un jersei de paisà al damunt, i va tenir una enganxada perquè pretenien cobrar-li les copes, quan ell pensava que estava convidat. Es va aixecar un aldarull que va requerir la presència d’agents uniformats, amb qui Expósito es va encarar. Expósito, que havia marxat abans de la feina perquè deia que es trobava malament, va intentar justificar la seva presència al bordell dient que li havia arribat una confidència que apuntava que hi tenien una menor que feien prostituir per la força. Una situació que no es va poder comprovar que fos certa i tampoc no hauria sigut competència d’un municipal de Platja d’Aro investigar un bordell de Calonge. L’Ajuntament de Platja d’Aro va obrir un expedient i el va suspendre cautelarment de sou i feina tres mesos, que posteriorment va voler prorrogar. El policia va presentar recursos fins que el TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) va tombar l’expedient per defecte de forma. De manera que el policia en va sortir indemne i va continuar al seu lloc.

30 dies
és el termini màxim que es poden guardar les imatges de les càmeres de seguretat segons estableix la llei de Protecció de Dades. En base a aquesta normativa Expósito va provar, ja en fase d’instrucció, que s’anul·lés la prova aportada a través de les imatges de les càmeres de seguretat de la policia. Però tal i com ja havia fet primer l’Audiència en desestimar un recurs del policia, la sentència de la magistrada Mercedes Alcázar Navarro, del jutjat penal número 2 de Girona, recorda que la conservació de les imatges pot superar els 30 dies quan poden servir de prova per a un judici i la conservació s’autoritza per entregar-la a la policia. Remarca que la limitació dels 30 dies es refereix a particulars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.