«Hem passat por»

L'empresa del creuer afectat per un cop de mar suspèn el viatge

«Vam veure com una onada gegant impactava contra la finestra de la nostra habitació, al quart pis del vaixell. Pensàvem que no havia passat res, però quan vam començar a sentir els crits ens vam espantar i ens vam adonar que acabava de passar una cosa molt greu.» Ho explicava ahir al matí una dona de Frankfurt i d'uns cinquanta anys, que viatjava en el creuer Louis Majesty juntament amb el seu marit i que afegia que «no» volia tornar a casa en vaixell. Un testimoni i les mateixes paraules que durant tot el matí d'ahir van utilitzar els centenars de passatgers que van abandonar el creuer –que continua atracat al port de Barcelona a l'espera de ser reparat pels tècnics– i se'n van anar a donar un tomb pel centre de la capital catalana, probablement preguntant-se per què el que havia de ser el viatge de les seves vides s'ha acabat convertint en poc menys que una tragèdia.

Tres cops de mar

«Saps com podem arribar a l'estació de Sants per agafar un tren cap a Marsella?», preguntaven una parella de joves francesos en sortir de la terminal A del port. «Volem marxar cap a casa», afegien. El seu rostre reflectia tot el cansament i l'angoixa viscuda des d'aquest dimecres a la tarda, quan tres cops de mar consecutius amb onades de fins a vuit metres d'alçada a 24 milles de la costa de Begur van afectar el vaixell. El primer cop va desestabilitzar el creuer, el segon va trencar els vidres de la sala de reunions –situada a la proa, al cinquè pis– i el tercer va fer entrar una gran quantitat d'aigua a dins de l'embarcació, un fet que va obligar els passatgers a tancar-se a l'habitació. La força del mar va provocar la mort de Giuseppe Neri, de 52 anys i veí de Gènova, i d'un home alemany, de 69 i natural de la regió de Renània del Nord-Westfàlia, i va causar talls i cops a una desena de persones. El capità del creuer, que dimecres al matí havia desestimat atracar a Barcelona, va fer marxa enrere i va arribar a quarts de nou del vespre a la capital catalana.

Un dels passatgers, Ervino Curtis, actualment relacions públiques del port italià de Trieste, va presenciar els fets, els quals va catalogar «d'accident dramàtic». «Les dues persones que van morir estaven just davant de les finestres i després del cop de mar les seves cares van quedar completament desfigurades pels vidres», recordava ahir Curtis, que coneixia la víctima italiana. Però els minuts més durs, segons aquest testimoni, van ser quan el fill d'aquesta víctima va anar a buscar el seu pare després de l'impacte de l'aigua. «Preguntava si algú l'havia vist, ja que pensava que havia caigut al mar. Després el va veure mort a terra, amb el rostre destrossat, i es va enfonsar.»

Louis Cruises, propietària del creuer, va anunciar ahir al migdia que finalitzava el viatge, que havia d'acabar el trajecte a la ciutat de Gènova, i que costejava el retorn dels passatgers als seus països. Quinze autocars de l'empresa Julià van traslladar fins a l'aeroport els turistes alemanys i italians, als quals la companyia va noliejar vols xàrter. Per avui està previst que la mateixa empresa destini 12 autocars per traslladar a França els turistes d'aquest país. Els únics passatgers que està previst que continuïn a Barcelona són els dos que van resultar ferits de gravetat en l'accident i que estan ingressats a l'hospital del Mar i a la Vall d'Hebron. La Guàrdia Civil ja ha obert una investigació sobre els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.