Successos

Arxivat el cas del jove investigat pel tall al TAV, a Girona

Descartats els desordres públics perquè no hi va haver danys i els concentrats no van utilitzar la força per accedir a les vies

“S’ha fet justícia! En part, és una victòria i s’ha de celebrar. Però, d’altra banda, estic a l’expectativa de com pot avançar el procediment, en el cas que la fiscalia presenti recurs.” Visiblement satisfet, és la reflexió que feia ahir el veí de Salt Emanuel Donoso, després de saber que el jutjat ha arxivat provisionalment la investigació que hi havia contra ell per haver participat en el tall a les vies del TAV a Girona, durant la vaga del 8-N de l’any passat. Una acció massiva, que va durar unes dotze hores, que va arribar a congregar 10.000 persones però que, injustificadament, va acabar amb ell com a únic investigat per aquella protesta del tot multitudinària.

La interlocutòria ha estat emesa un cop acabada la instrucció de la causa. El jutge conclou que no hi ha “indicis suficients de la perpetració, per part de l’investigat, dels delictes” que se li atribuïen: desordres públics i haver ocasionat un greu dany per a la circulació ferroviària. L’advocat de Donoso, Benet Salellas, explica que “no hi va haver exercici de la violència ni danys i, per tant, no es pot parlar de desordres públics”: “S’ha estimat, així, la petició d’arxivament que havíem formulat, a la qual s’oposava la fiscalia.”

El titular del jutjat d’instrucció número 4 de Girona, Pablo Huerta, també subratlla que en aquest cas hi ha un aspecte que “no és intranscendent”, que és el fet que “l’obstaculització de les vies o dels seus accessos no comportava l’ús de la força”. Hi suma que cal recordar, “no sense una certa sorpresa”, que les indagacions dels Mossos d’Esquadra només van permetre identificar una sola persona de les centenars que van entrar a l’estació del TAV i van interrompre el pas de trens cap a Barcelona i Figueres.

“El reconeixement de Donoso es va practicar bàsicament perquè el seu nom i cognoms van aparèixer en un diari digital, juntament amb un vídeo del noi a les proximitats”, hi afegeix el magistrat. Tot i ser, per tant, un seguit d’evidències favorables a l’investigat, Salellas exposa que ara serà l’Audiència de Girona qui tindrà la darrera paraula si la fiscalia recorre contra la interlocutòria.

LA FRASE

L’Audiència de Girona serà qui tindrà la darrera paraula si la fiscalia recorre contra la interlocutòria
Benet Salellas
advocat de la defensa

Conclusions “desconcertants”

El magistrat es mostra disconforme amb un altre dels arguments que continua sostenint la fiscalia, que és que el traspàs de dos cordons policials va implicar un acte violent. El jutge indica que en la instrucció s’ha intentat respondre aquest interrogant i s’ha arribat a “conclusions desconcertants”, ja que el dispositiu programat per evitar la interrupció del trànsit ferroviari “no cobria la totalitat del perímetre”: “Només comptava amb 25 agents, que van decidir deixar passar els manifestants.” A banda, no hi ha indicis que Donoso incités la resta, i en les imatges tan sols se’l veu en una andana pròxima a la via, “com qualsevol persona que espera l’arribada d’un tren”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia