El pare acusat de violar les filles, entre l'objectivitat i la subjectivitat de les noies

Un psiquiatre i sis psicòlogues debaten en el judici la credibilitat de les noies

Les noies, una d'afectada d'esquizofrènia paranoide i l'altra d'alteracions psicopatològiques, tant en la seva denúncia com davant del tribunal van descriure un esgarrifós i detallat relat sobre els maltractaments, abusos sexuals i violacions a què les sotmetia el seu pare, cosa que aquest ha negat de manera rotunda des de l'inici del procediment. En aquest cas la credibilitat de les noies juga un paper molt important i aquesta qüestió va centrar tota la sessió judicial d'ahir, en la qual els protagonistes van ser un psiquiatre i sis psicòlogues.

Els pèrits coincideixen que les noies exposen un relat creïble i que està basat en fets que han viscut i que, per tant, no s'han inventat. Però les discrepàncies arriben en el moment de determinar si aquestes vivències reals de les noies són objectives o subjectives. La major part del debat sobre aquest tema es va centrar en l'esquizofrènia que té una de les germanes i aquesta, segons els professionals que la van atendre, van explicar que tenia al·lucinacions i deliris. «Ella sentia unes veus i veia uns fets que els sentia com a reals, però objectivament no es produïen», va explicar una psicòloga. «Ella les percep [les veus] com a vivències perquè per ella són reals perquè ella les sent. I jo ho comparteixo o no», va explicar una altra de les psicòlogues.

Les noies, que ara tenen 33 anys, van sostenir dilluns, en la primera sessió del judici, que dels 7 als 16 anys el seu pare les va sotmetre a tota classe de maltractaments i que les va violar moltes vegades. Segons les noies, els fets van començar a passar el 1984, quan tenien 7 anys, i mai els havien volgut denunciar perquè, segons elles, el seu pare les havia amenaçat de matar-les a elles i a la seva mare si ho explicaven. Segons les noies, les relacions sexuals es van mantenir fins que van complir 16 anys. Les dues noies van denunciar els fets el mes de febrer del 2004, uns tretze anys després de la darrera relació sexual amb el seu pare, i segons elles ho van fer perquè llavors es van adonar que el mateix que els havia fet a elles ho podia estar fent a la seva germana petita, filla d'una altra dona, i la volien protegir.

Però Carles Is va atribuir la denúncia de les seves filles a un complot familiar contra ell perquè va voler reduir l'import de la pensió que els passava cada mes i va explicar que la denúncia de les filles va coincidir amb aquella decisió.

El judici continuarà el 13 d'abril amb la declaració d'una altra psicòloga i de dues ginecòlogues. El ministeri fiscal i l'advocada de l'acusació particular, Mercè Serrano, demanen 40 anys de presó, i l'advocat de la defensa, Manel Mir, demana l'absolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.