Successos

Repte dels Mossos: erradicar el negoci brut de la marihuana

El comissari Milán reclama canvis normatius per ajudar-los a eliminar els cultius i els delictes associats al negoci il·legal

Aquest any han desmantellat 218 plantacions, han comissat 147.801 plantes i han fet 174 detencions

Erradicar el negoci il·legal, cada cop més estès, del cultiu de marihuana i la violència que té associada (robatoris, segrestos, homicidis...) és un dels reptes dels Mossos de la Regió Policial de Girona, segons va exposar el comissari cap Josep Milán, en el parlament de la Diada de les Esquadres, que ahir es va celebrar després de dos anys sense poder-se fer per culpa de la pandèmia de la Covid.

Entre el gener i el setembre d’aquest any els Mossos de les comarques gironines han desmantellat 128 plantacions, han comissat 147.801 plantes, 1.373 cabdells i han fet 174 detencions. Unes dades que denoten l’abast de la situació que Milán va dir que es proposen afrontar amb esforç i amb coordinació amb les policies locals i estatals. El comissari hi va afegir, però, que no en tindran prou amb l’esforç policial i va reclamar polítiques específiques perquè, va dir, el marc normatiu actual no és suficient. I els mateixos comissos acaben convertint-se en un problema, ja que les plantes de marihuana s’acumulen a les comissaries, com fa poc han denunciat els sindicats que passa a Santa Coloma de Farners. Preocupen molt els crims relacionats amb la marihuana. Aquest any a Catalunya s’han comptabilitzat almenys tres homicidis relacionats amb el cultiu de marihuana: Rubí (11 d’abril); Empuriabrava (12 d’abril), i Navarcles (8 d’octubre).

Milán també va apostar per reforçar la lluita contra els casos dels delictes d’odi, dels quals s’han detectat 44 casos aquest any, el mateix nombre que es van detectar el 2019. El 2020, coincidint amb la pandèmia, el nombre va ser menor: 33. El que han detectat els Mossos és que el 2019 el percentatge més elevat corresponia a motius polítics, mentre que aquest any hi ha un repunt de casos per orientació sexual o procedència de les víctimes.

Milán va recordar que el mes de novembre que ve es tancarà la sala regional de comandament, que es traslladarà a Reus, una cosa que permetrà ressituar els 96 agents que fins ara treballaven a diferents comissaries del territori, on també aviat s’incorporaran alguns dels nous agents que s’acaben de llicenciar.

Agents de seguretat ciutadana: la feina en un segon

Durant l’acte d’ahir a l’Auditori de Girona es van entregar 350 guardons i 8 medalles. Però les Esquadres de totes les regions policials homenatgen de manera conjunta els 8.000 agents de seguretat ciutadana del cos, que patrullen en 947 municipis i que han de cobrir 32.108 donant resposta ràpida davant situacions de tota mena. I és que tenen “un segon” comptat, i no dos per decidir com actuar, tal com relata una agent en el vídeo de fets reals enregistrat a Badalona, Sabadell i Barcelona. “Sense tenir cap especialització, hem de saber fer de tot”, exposava una altra agent. En l’últim any, a Catalunya han intervingut en 731.725 incidents, més de 2.000 diaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia