Successos

Descens en les ocupacions d’habitatges a Figueres

La Guàrdia Urbana ha avortat prop de 90 ocupacions a la ciutat en els últims set anys, en què ha efectuat 314 actuacions

Des del 2019 la mitjana anual d’intervencions ha baixat de 45 a 26

La Guàrdia Urbana de Figueres ha avortat 86 ocupacions il·legals d’habitatges a la ciutat des del 2015. El nombre d’intervencions efectuades per impedir ocupacions ha estat de 314 en tot aquest temps, una mitjana de 45 per any, amb un pic màxim de 67 el 2019. En els dos darrers anys, la mitjana ha baixat fins a 26, amb un total de 29 l’any 2020 i sis menys l’any passat.

El marge per aconseguir foragitar les persones que ocupen habitatges sense consentiment és legalment molt petit, tot i això la xifra d’allò que la Guàrdia Urbana en diu ocupacions “no consumades” és superior al 27 per cent de les accions. També n’hi ha que no aconsegueixen convèncer les persones que han ocupat l’habitatge que se’n vagin en un primer moment però sí que al cap de pocs dies acaben marxant. Així, doncs, una de cada tres ocupacions denunciades en aquests darrers set anys ha estat avortada.

En els dos últims anys, el percentatge d’èxit de les intervencions ha augmentat, aconseguint que un 34 per cent de les intervencions acabessin amb l’abandonament de l’habitatge per les persones que l’havien ocupat. En el darrer any (2021) s’ha constatat un descens amb 23 actuacions, de les quals 10 (43%) han acabat amb l’abandonament de l’espai ocupat.

El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, es mostra satisfet del descens en les intervencions de la Guàrdia Urbana: “Això vol dir que les coses han millorat. Estic raonablement satisfet i espero que aquest any les intervencions encara siguin menys.” Casellas indica que el descens s’explica per diverses circumstàncies: “D’una banda, per l’increment de vigilància i de pressió, i que estem amatents a allò que ens diuen els ciutadans, i, de l’altra, per les polítiques d’habitatge del govern.”

Operació limitada

L’operació policial en una intervenció motivada per una ocupació il·legal d’habitatge té les seves limitacions, entre altres coses perquè els ocupants, a partir del moment que en l’habitatge hi realitzen actes de la seva vida familiar, dins de les esferes de privacitat, tenen la protecció constitucional d’inviolabilitat del domicili i, per tant, no se’ls pot fer fora.

Així, la Guàrdia Urbana, a la pràctica, considera l’habitatge com a domicili de les persones que l’han ocupat quan no té la certesa que l’ocupació s’acaba de produir; quan ja hi hagin portat mobles; quan hi hagi estris personals que indiquin que hi fan vida, o quan ja hi ha comptadors pontejats o hi ha el pany canviat. Quan la llei no els permet fer-los fora no poden fer gaire més que identificar-los.

Els agents de la Guàrdia Urbana poden fer fora els ocupants quan es considera flagant l’ocupació. Indicis que així ho poden certificar són quan la trucada dels veïns denunciant que intenten entrar fa que els agents hi arribin en pocs minuts, també quan els veïns en són testimonis que estan entrant i si els agents troben rastres que l’acció s’acaba de produir, indicis com pot ser el pany forçat o que encara no hi hagi mobles ni estris personals a dins.

LA FRASE

Estic raonablement satisfet i espero que aquest any les intervencions encara siguin menys
Pere Casellas
VICEALCALDE I REGIDOR DE SEGURETAT DE FIGUERES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia