Successos

JOCS

‘Balcòning', pràctica de risc

Joves turistes juguen al salt de balcons a les Balears, un joc perillós en què en l'últim any han mort nou persones

Els hotelers busquen extremar les mesures i parlen de repatriacions i multes contra aquest joc

El salt de balcons o balcòning s'ha convertit en una moda sobretot a les Balears, on ja es calcula que són nou els joves que hi han perdut la vida en l'últim any i diversos els que han patit ferides de diversa gravetat practicant aquest joc de risc. Des que ha començat aquest estiu ja són almenys 30 els joves que han caigut des de balcons d'allotjaments turístics, quatre dels quals han mort. Les zones bàsicament afectades per aquest esport temerari són les de Magaluf, Palmanova, l'Arenal, Alcúdia i la platja d'en Bossa, a Eivissa, practicat sobretot per turistes alemanys i anglesos.

Els experts qualifiquen aquest joc, que consisteix a saltar d'un apartament a un altre o de saltar d'habitació a habitació a través dels balcons i també d'utilitzar la terrassa com a trampolí a la piscina de l'hotel, de fenomen sociològic. Darrere d'aquest fenomen hi sol haver un còctel de drogues, alcohol, joventut i imitació amb conseqüències irreparables. El resultat sol ser un jove precipitat al carrer o al pati de l'hotel amb politraumatismes que poden ser des d'una cama o un braç trencat fins a obrir-se el cap, com va passar en el cas que va tenir lloc el diumenge dia 15 a Eivissa. El jove va ser ingressat amb un traumatisme cranioencefàlic greu.

Els experts consideren que aquest fenomen, que també podria incloure algun suïcidi, va lligat a una edat determinada, en què la prudència o el sentit de la por és menor. El perfil del jove que practica aquest joc és d'uns 20 anys, estranger i amb una important concentració d'alcohol a la sang i drogues diverses. Alguns dels ferits en el joc han estat en ocasions sota els efectes d'al·lucinacions quan han ingressat a l'hospital. Amb tot, altres que han ingressat amb menys consum d'alcohol i drogues s'havien llançat del balcó perquè tenien una baixa percepció del risc i maneres estranyes de divertir-se. Alguns dels casos, però, es deuen a accidents i també se n'ha donat algun d'una persona somnàmbula.

Aquest joc de risc està provocant en els últims temps un augment de la demanda sanitària a les Balears. Els responsables sanitaris calculen, actualment, que el 33 per cent dels ingressats a la unitat de cures intensives amb pronòstic molt greu o crític són precipitats directes, els que cauen al terra sense aconseguir l'objectiu de saltar a l'altre balcó o a la piscina.

Els hotelers, preocupats

Els hotelers de les Balears estan preocupats per la imatge que el fenomen del balcòning transmet a l'exterior, i busquen mesures per contrarestar-lo. De moment fan propostes de multes de 300 euros a qui practiqui el joc o sancions de 50 euros per a qui es banyi fora de l'horari establert. També parlen de repatriacions puntuals. Les multes podrien instaurar-se a partir de l'any vinent, després de fer una campanya de sensibilització sobre la prohibició del salt de balcons. Mentrestant, altres hotelers s'han plantejat mesures diferents, com la difusió d'un vídeo per conscienciar del perill que comporta el joc, a l'estil del que fa la direcció general de Trànsit (DGT) amb els accidents. Una de les primeres actuacions del sector ha estat incrementar l'altura de les baranes, fins i tot per sobre dels 1.05 centímetres exigits, arribant a 1.10 o 1.20 centímetres.

Cap cas clar a Lloret de Mar

Tot i que a Lloret de Mar hi ha hagut diverses caigudes de balcons d'algun hotel o apartament, cap d'aquests casos s'ha pogut determinar com a conseqüència del balcòning, sinó que van ser accidentals. Per posar un exemple, l'any 2006, un jove suís de 20 anys que s'havia deixat la clau de l'habitació de l'hotel va intentar entrar a l'immoble a través d'una altra habitació d'un amic, però va relliscar i va caure d'un quart pis. Altres casos han estat provocats sobretot per imprudències, algunes com a conseqüència del consum d'alcohol.

Perfil de l'usuari
Estranger, d'uns 20 o 25 anys, i amb una important concentració d'alcohol a la sang i de drogues diverses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.