Successos

El pare de les noies assassinades al Pakistan temia per la vida de les seves filles

L’home va declarar dilluns dos cops davant dels Mossos a Terrassa en el marc de la investigació de l’entorn de les joves

Desenes de persones mostren el seu rebuig a Terrassa

El pare de les dues noies assassinades al Pakistan temia per la vida de les joves. Totes dues havien viscut fins fa uns mesos a Terrassa i s’havien casat al seu país d’origen, però un cop a Catalunya havien fet la seva vida i tenien parella. El pare creia que podrien ser agredides en qualsevol moment a Catalunya pel seu entorn proper, que no acceptava que les noies no visquessin amb els seus marits. L’home ha hagut de declarar en dues ocasions davant dels Mossos, que han obert una investigació per determinar si l’entorn de les noies coneixia els plans d’assassinar les noies en el seu viatge a Pakistan.

El pare, Ghulam Abbas, va arribar a Catalunya fa 13 anys. Des de llavors ha treballat en diversos llocs per, posteriorment, portar la seva família des del Pakistan. Allà hi tenia la seva dona i part dels seus fills, entre ells les dues noies mortes, l’Anisa i l’Arooj, i dos germans que haurien participat en l’assassinat de les joves, a dia d’avui detinguts i entre reixes. “Ell es lamenta perquè de sis fills que ha tingut, tres són morts i dos a la presó”, assegura Tali Raja, propietari de l’establiment on des de fa uns set anys treballa en Ghulam, a la rambla Francesc Macià de Terrassa. Recorda que l’home ja va perdre un fill al Pakistan, ofegat en un riu quan tenia 22 anys. Poc a poc, en Ghulam va portar la família a Catalunya, i es van instal·lar al barri de Sant Pere Nord de la cocapital vallesana. Primer va ser la filla petita, l’Anisa, fa just 5 anys, i després la filla gran, l’Arooj, i un dels germans detinguts, en Shehryah, fa dos anys i mig, aquest darrer amb una conducta agressiva i molt presumit. Cap d’ells estava nacionalitzat espanyol, però tenien permís de residència.

Abans de venir a Catalunya, l’Arooj s’havia casat amb un cosí seu. “És habitual que ens casem entre la família”, explica en Tali, que entén que aquest tipus de matrimonis es vegin amb altres ulls des d’Europa. “És millor per la família”, creu.

No obstant, a Terrassa hi va arribar sense el marit. Quan va ser major d’edat, amb 18 anys, l’Anisa, la petita de les dues germanes, va tornar al Pakistan quan ja vivia a Catalunya per casar-se, també amb un cosí seu, i va viatjar de nou a Terrassa. Tot i estar casades seguint les costums paquistaneses, un cop a Catalunya van seguir fent la seva vida, començant relacions sentimentals al marge del matrimoni, concretament amb dos nois que vivien a Barcelona i que, com elles, eren del Pakistan. “Al seu germà això no li va agradar, i fins i tot va arribar a apunyalar una de les parelles de les seves germanes”, explica en Tali. La situació no li feia bona espina al seu pare, que veia més tensió que mai entre els germans. “Temia per la vida de les noies, i que allò que els ha passat al Pakistan també els pogués passar aquí”, explica el botiguer. La relació es va refredar, i les noies van marxar de casa: “Havien anat a viure a València, una fa un any i l’altra fa uns cinc mesos”, diu.

En Ghulam seguia treballant de valent a la botiga. La seva dona i els seus fills varons van viatjar al Pakistan, al seu poble originari, Gujrat, a la província del Punjab, d’on havien de tornar el 19 de maig. Per motius que no comprèn en Tali, les dues noies es van presentar al poble: “Diuen que va els van parar una trampa”, especula. Divendres el pare rebia una trucada des del Pakistan. Li comunicaven que les seves sues filles havien estat assassinades, i que dos dels seus fills estaven detinguts com a presumptes autors del crim, juntament amb els dos marits i altres familiars. La policia de Punjab assegura a través de les xarxes socials que “la pena serà severa”, en considerar una “tragèdia” el crim. Dilluns el pare va haver de declarar davant dels Mossos d’Esquadra en el marc de la investigació de l’entorn de les dues joves a Catalunya. La seva presència a la botiga ha estat anecdòtica des de la trucada.

El fet ha trasbalsat la petitat comunitat paquistanesa de Terrassa. Ahir, desenes de persones van mostrar el seu rebuig en una concentració organitzada per l’Ajuntament, que ha decretat dol oficial. D’altra banda, el Consell de l’Advocacia Catalana reclama a la Generalitat que reforci el protocol en matèria de matrimonis forçats per eradicar la violència en aquest entorn. Insta també al govern a ampliar la prevenció envers la violència vinculada als matrimonis forçats, que la llei catalana ja considera en si mateixos un tipus de violència masclista en l’àmbit sociocomunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia